Η Ελλάδα είναι σε "κρίση" από την περίοδο 2008-2010. Η 20η Αυγούστου 2018 είναι μετά 8-10 χρόνια, 6 Πρωθυπουργούς και πάνω από €300 δις νέα δάνεια.
Δεν υπάρχει απάντηση για το εάν "καθαρίσαμε" ή εάν καν άξιζε τον κόπο.
Η οικονομία μοιάζει να γυρίζει έστω και με αργούς ρυθμούς και η όποια μείωση της ανεργίας είναι για χαμηλόμισθους μερικής απασχόλησης. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά δεν είναι σαφές ότι θα διατηρηθεί. Ο τουρισμός πάει καλά αλλά η Οικονομία είναι μικρότερη από ήταν πριν το 2010. Οι φόροι είναι αυξημένοι και τα έξοδα μειωμένα αλλά υπάρχει η φοροδιαφυγή, η κρατική γραφειοκρατία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το βιοτικό επίπεδο του κόσμου είναι πολύ μειωμένο.
Και ενώ η κατάσταση φαίνεται πρόσκαιρα σταθεροποιημένη υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα: α) Το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ και β) η μετανάστευση των μορφωμένων και η μείωση του πληθυσμού
Η "Ευρώπη" δεν δέχεται τις μειώσεις χρέους που ζητάει το ΔΝΤ. Οι περίοδοι χάριτος και επιμηκύνσεις δεν είναι μείωση χρέους.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μεταναστεύσει 400.000 κυρίως νέοι άνθρωποι από χώρα 10.000.000 με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό γεννήσεων. Δεν θα υπάρξει ο αριθμός των εργαζομένων να στηρίξει τα υπάρχοντα χρέη.
Η ειρωνεία είναι ότι οι πιο μορφωμένοι και ταλαντούχοι μετανάστες έχουν πάει στην Γερμανία, στην χώρα όπου χρωστάμε τα λεφτά.
Όσο για την Ευρωζώνη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), αυτή δέχτηκε την "συμφωνία" για να μην επεκταθεί το πρόβλημα ανεξέλεγκτα στις υπόλοιπες, κυρίως Μεσογειακές, χώρες
Βρίσκω το άρθρο μάλλον ...αισιόδοξο:
Είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, όπου οι πιστωτές ελέγχουν τα πάντα, και την ντόπια Μαφία, και τους Δημόσιους Υπαλλήλους που την εξυπηρετούν. Η εκκαθάριση εν λειτουργία έχει σκοπό να πάρει κάθε κινητό, ακίνητο, υπάρχοντα έσοδα και μελλοντικά έσοδα, όπου η ντόπια Μαφία είναι απλά οι μεσάζοντες που ελπίζουν σε ποσοστά από την άσκηση -- που θα τα παίρνουν μόνο όσο παραδίδουν το προϊόν της εκκαθάρισης. Το σχετικά υγιές Ελληνικό Κεφάλαιο, οι παραγωγοί πραγματικού ΑΕΠ και πραγματικής απασχόλησης, είτε δεν υπάρχει είτε ...βαίνει εξαφανιζόμενο. Πληθυσμιακά μειωνόμαστε, με όποιες μακροχρόνιες συνέπειες και, κυρίως, αποβλακωνόμαστε, είτε χωρίς παιδεία, είτε με "παιδεία" στα μέτρα των πιστωτών μας και της εκκαθάρισης. Η πατρίδα μας, ή "πατρίδα" μας, δεν είναι αυτό που ήξεραν οι γονείς μας ή οι παππούδες μας, ή οι ...ποιητές μας.
Η Ελλάδα είναι σε κρίση, από πολύ πριν το 2010 ή το 2008. Αν ψάχνουμε για πρόσφατη συμβολική ημερομηνία, η Ελλάδα είναι σε κρίση από την μοιραία 18η Μαρτίου 2000 -- και δεν έχει σχέση με τα εμπλεκόμενα άτομα, αλλά με το γεγονός ότι ξέραμε, από τότε, ότι το μαγαζί έκλεισε και οι ντόπιοι ταγοί μας, οι "ηγέτες" μας, το κουκούλωσαν για να συνεχίσουν μερικοί την αρπαχτή, όσο άλλοι συνέχιζαν την πορεία διάλυσης της χώρας.
Η διάλυση της χώρας ξεκίνησε με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ το 1981, δηλαδή με την πετρελαϊκή κρίση του 1979 (που έφερε το ΠΑΣΟΚ του 1981), ή, εάν δεν θέλετε "κομματικοποίηση" της άποψης, με την 21η Απριλίου του 1967, δηλαδή με την Αποστασία του 1965, ή με τον Εμφύλιο του 1946-1949, ή με περίεργη ίδρυση του Ελληνικού κράτους του 1830, όπως "διορθώθηκε" με την δολοφονία του Καποδίστρια το 1831. Και επειδή κάτι τέτοιες "ιστορικές αναδρομές" πάντα ενέχουν την παγίδα να χαρακτηριστεί κάποιος φιλο-Ρώσος, ή φιλο-Άγγλος, ή φιλο-"Ευρωπαίος" και ενώ σαφώς έχω επίγνωση του ρόλου όλων αυτών των "ξένων", εμείς οι "Έλληνες" δεν είμαστε αμέτοχοι της διάλυσής μας, αφού αποτύχαμε να φτιάξουμε κάποια σχετικά βιώσιμη ντόπια κατάσταση (μα τα είπε τόσο απλά ο Πόρτερ, απεσταλμένος του Τρούμαν, το 1947). Το θαύμα, τελικά δεν έγινε...
Η Ιστορία της χώρας μας (εάν έχουμε πια χώρα) δεν έχει γραφτεί, το ρήγμα είναι ενεργό. Η Ιστορία μας είναι η γεωγραφία μας και οι πληθυσμοί και οι εξελίξεις σε αυτήν.
ΥΓ. Οι ΑΠΕ είναι παρανυχίδα στα παραπάνω. Με ενοχλούν, ακαδημαϊκά, οικονομικά και αισθητικά, και είναι, και αυτές, μέρος της εκκαθάρισης εν λειτουργία: Εκχώρηση μελλοντικών εσόδων και γης, στον πιστωτή, με ποσοστά στην ντόπια Μαφία.
https://www.stratfor.com/api/v3/pdf/291086
Beyond the Greek Impasse, πέρα από το Ελληνικό αδιέξοδο
archaeopteryxgr.blogspot.com
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire