Με μηδενική ρευστότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό λειτουργούν από την αρχή της χρονιάς τα δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) οι ελλείψεις σε υλικά μεγαλώνουν και μηχανήματα μένουν εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν πόροι για την επισκευή και τη συντήρησή τους. Παράλληλα τμήματα νοσοκομείων, ειδικά στην Περιφέρεια, απειλούνται με αναστολή λειτουργίας λόγων ελλείψεων και της υποστελέχωσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, για το πρώτο τρίμηνο του 2018 η επιχορήγηση του ΕΣΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού στα ταμεία έφτασαν μόλις 7 εκατ. ευρώ από τα περίπου 77 εκατ. ευρώ που είναι η μηναία επιδότηση (στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση και των υγειονομικών περιφερειών, με την ετήσια επιδότηση από τα κρατικά ταμεία να ανέρχεται σε 930 εκατ.). Το ποσό των 7 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,8% της ετήσιας επιχορήγησης. Η υστέρηση των δημόσιων νοσοκομείων ήταν έντονη και την προηγούμενη χρονιά, εντούτοις η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη, αφού είχαν καταβληθεί 105 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο.
Χθες, με αφορμή την στάση εργασίας στην Αττική και την 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςσυναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μετά και την κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο. Ο Ανδρέας Ξανθός επεχείρησε να δώσει την εικόνα της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση του ορίου δαπανών στη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα σήμερα το ΕΣΥ να έχει μεν ακόμα ανοιχτές πληγές αλλά να είναι σε φάση σταδιακής "επούλωσής" τους και αναβάθμισης της λειτουργίας του”.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη 750 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που θα στελεχώσουν τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προκηρυχθεί 1000 θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, ώστε το λοιπό επικουρικό, του οποίου λήγουν οι συμβάσεις του στο τέλος του έτους, να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους στο σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απαντούν πως η δημόσια δαπάνη υγείας φτάνει μόλις το 5% του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι άνω του 8% και πως σε ποσοστό 70% ο εξοπλισμός των νοσοκομείων έχει ξεπεράσει το όριο ζωής.
Τα νοσοκομεία προβλέπεται να λάβουν φέτος 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση αφορά στην περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, που από τα 1,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, πέφτει φέτος στα 930 εκατ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire