Το χρονικό του δράματος για το άτυχο αγόρι και η ηθική δικαίωση των οικείων του 13 χρόνια μετά το θάνατό του - Τι λέει ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση
Αποζημίωση ύψους 163.300 ευρώ καλείται να καταβάλει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στην οικογένεια 17χρονου, ο οποίος απεβίωσε σύμφωνα με το κατηγορητήριο μετά από αμέλεια και έλλειψης προσοχής ιατρού.
Την σχετική απόφαση για την καταβολή της αποζημίωσης εξέδωσε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου μετά από σχετική αγωγή που είχε καταθέσει η οικογένεια του θανόντος και αφού είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις, σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, σε βάρος του ιατρού ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή…
Το χρονικό
Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2005, με τον 17χρονο από την Ανδραβίδα να χάνει την ζωή του αφού προσβλήθηκε από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί από την Εισαγγελία Αμαλιάδας και είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στον ιατρό για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και είχε καταδικαστεί για την συγκεκριμένη κατηγορία, το μεσημέρι της 18ης Απριλίου 2005 ο 17χρονος μεταφέρθηκε από τους οικείους του στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με πυρεξία και έντονο άλγος. Αφού εξετάσθηκε από τον εφημερεύοντα ιατρό της χειρουργικής κλινικής, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν ήταν χειρουργικό το πρόβλημα, παρέπεμψε τον ασθενή για εξέταση και εκτίμηση στο εξωτερικό παθολογικό ιατρείο.
Ο ειδικευμένος παθολόγος, Επιμελητής Α’, ο οποίος εφημέρευε την συγκεκριμένη ημέρα είχε αποχωρήσει από το Νοσοκομείο για την οικία του. Η ειδικευόμενη ιατρός που βρισκόταν στα ιατρεία και εξέτασε τον 17χρονο, η κατάσταση του οποίου είχε επιδεινωθεί και ήταν πιο έντονα τα συμπτώματα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εφημερεύοντα ιατρό και τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση της υγείας του νεαρού.
Αδιαφόρησε ο ιατρός
Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης ο Επιμελητής Α’ δεν μετέβη στο Νοσοκομείο αλλά τηλεφωνικά έδωσε εντολή να εισαχθεί ο 17χρονος στην βραχεία νοσηλεία και να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο, στις 16:45 το απόγευμα ο 17χρονος εμφάνισε αιμορραγικά εξανθήματα και επιδεινωνόταν ραγδαία η κατάστασή του, η γιατρός θορυβήθηκε και φοβήθηκε για κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα και ενημέρωσε εκ νέου τον εφημερεύοντα ειδικευμένο, ο οποίος συνέστησε εκ νέου να παραμείνει ο νεαρός στην βραχεία νοσηλεία και ότι θα πήγαινε να τον δει ο ίδιος.
Τελικός, ο ιατρός έφθασε στο Νοσοκομείο στις 6 το απόγευμα και αφού τον εξέτασε αποφάνθηκε ότι ο ασθενής δεν είχε πρόβλημα παθολογικής φύσεως και ότι έπρεπε να εισαχθεί στην χειρουργική κλινική, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για φλεβοθρόμβωση αριστερού κάτω άκρου ή ίσως για σκωληκοειδίτιδα, αγνοώντας τις επισημάνσεις της ειδικευόμενης ιατρού.
Κλήθηκε εκ νέου χειρουργός, ο οποίος απέκλεισε και πάλι το περιστατικό να ήταν χειρουργικής φύσεως, ωστόσο επειδή ο ειδικευμένος παθολόγος επέμενε ότι το περιστατικό ήταν χειρουργικής φύσεως, αρνούμενος να δει την σοβαρότητα της κατάστασης, ο χειρουργός δέχτηκε να τον παραλάβει στην χειρουργική κλινική προκειμένου να διώξει το περιστατικό άμεσα με ασθενοφόρο για Νοσοκομείο της Πάτρας.
Οι γονείς του νεαρού θορυβημένοι από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του παιδιού τους και αφού είδαν ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα αρνήθηκαν την εισαγωγή του 17χρονου στην χειρουργική κλινική και με δικό τους μεταφορικό μέσο μετέφεραν το παιδί στο Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’ Πατρών περίπου στις 8 το βράδυ.
Κατέληξε στο Νοσοκομείο Πατρών
Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 17χρονος εμφάνιζε βαρύτατο σηπτικό σοκ που εξελισσόταν ραγδαία σε πολυοργανική ανεπάρκεια και με την υποψία ότι επρόκειτο για μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα άρχισε την θεραπεία, ωστόσο ο επειδή η πολυοργανική ανεπάρκεια εξελισσόταν ραγδαία και ο νεαρός δεν ανταποκρινόταν στην θεραπεία, εισήχθη στην ΜΕΘ όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών απεβίωσε στις 3 τα ξημερώματα.
Καταδικάστηκε ο ιατρός
Σε βάρος του γιατρού παθολόγου Επιμελητή Α’ κινήθηκε η ποινική διαδικασία και όπως προαναφέρθηκε και κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Στην συνέχεια η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πατρών, μετά από έφεση του ιατρού, και με απόφαση που εξέδωσε το 2012 επικύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, κηρύσσοντας τον ιατρό ένοχο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με ανατολή τριών ετών. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια ο γιατρός απεβίωσε.
Ηθική δικαίωση
Οι γονείς και η αδελφή του 17χρονου είχαν προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής σε βάρος του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη και δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο.
Στην σχετική απόφαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Το ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων θεωρείται, όσον αφορά την υπηρεσία του στο Νοσοκομείο, όργανο αυτού κατά την έννοια των άρθρων 105 και 106 του ΕισΝΑΚ. Συνεπώς από τις παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες ή παραλείψεις υλικών ενεργειών του προσωπικού αυτού κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μπορεί να θεμελιωθεί ευθύνη προς αποζημίωση του Νοσοκομείου όπου λειτουργούν, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις που τάσσουν οι διατάξεις αυτές».
Συνεπώς, μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου το Νοσοκομείο Αμαλιάδας καλείται να καταβάλλει ως αποζημίωση το χρηματικό ποσό των 63.300 ευρώ στον πατέρα του 17χρονου, το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ στην μητέρα του 17χρονου και το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ στην αδελφή του, δηλαδή συνολικά το χρηματικό ποσό των 163.300 ευρώ.
Δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, που χειρίστηκε εξ αρχής την υπόθεση και με το δικαστήριο σε βάρος του αποθανόντος ιατρού, είναι ο δικηγόρος της Αμαλιάδας κ. Σάκης Κότσιφας, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ για την απόφαση: «Η απόφαση που εξεδόθη αποτελεί τουλάχιστον την ηθική δικαίωση της οικογένειας του αποβιώσαντος, για τις παραλείψεις του καταδικασθέντος ιατρού του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Μετά από επίπονη και αναλυτική διαδικασία το Δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς της οικογένειας του αποβιώσαντος και κατέληξε σε απόφαση που δικαιώνει τους αγώνες των γονέων και της αδελφής του 17χρονου. Επειδή πολλά περιστατικά ιατρικών παραλείψεων παρουσιάζουν συχνά, ευελπιστούμε η απόφαση αυτή να στείλει ένα μήνυμα προκειμένου οι υπεύθυνοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης τους και του όρκου που έχουν δώσει για την προστασία της υγείας και της ζωής των πασχόντων».
Πηγή:
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire