Επιστολή ΙΣ Μαγνησίας προς τον Πρόεδρο του ΠΙΣ
Βόλος, 31/10/2017
Προς τον
Πρόεδρο του Π.Ι.Σ.
κύριο Μιχαήλ Βλασταράκο - Αρ.Πρωτ.: 001342
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ Π.Ι.Σ.
Κύριε πρόεδρε,
ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) στο Δ.Σ. της 30ης Οκτωβρίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα με παρόντα και τα 11 μέλη του να σας αποστείλει την επιστολή που ακολουθεί για όσα μας αφορούν:
Ο Ι.Σ.Μ. παρακολουθεί τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στο ιατρικό σώμα και ανησυχεί ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη είναι η πρόσφατη απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για συμψηφισμό των οφειλομένων ποσών προς τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς συμβεβλημένους ιατρούς με τον Οργανισμό, με το claw –back και rebate, που αφορά στον καθένα από αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά τον συμψηφισμό, οι περισσότεροι από αυτούς τους συναδέλφους μας που έχουν μικρά και μεσαία ιατρεία να καλούνται να επιστρέψουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τελεσιγραφικώς τεράστια ποσά, γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και σε κλείσιμο των ιατρείων τους.
Το κυριότερο όμως είναι ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης διότι ενεργοποιήθηκε όλως αιφνιδίως η υπουργική απόφαση του 2014 που με αυθαίρετο και άγνωστο τρόπο καθόριζε το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο, χωρίς όμως παράλληλα να επιτρέπει στον συμβεβλημένο ιατρό να διακόπτει την παροχή των υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους, όταν συμπληρώσει το ατομικό του πλαφόν.
Αντιθέτως υπάρχει και η σχετική οδηγία της διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που το απαγορεύει, απειλώντας με ποινές τους ιατρούς που διακόπτουν την παροχή υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους όταν συμπληρώσουν το ατομικό τους πλαφόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι ιατροί να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ασχέτως του ορίου που τους καθορίσθηκε, και βεβαίως αυτό οδήγησε στο να καλούνται σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους συναδέλφους να επιστρέψουν τεράστια ποσά, γεγονός που απειλεί την βιωσιμότητα των ιατρείων τους.
Με το πονηρό αυτό τέχνασμα οι ασφαλισμένοι όλης της χώρας εξυπηρετήθηκαν με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καμαρώνει που κάλυψε τις ανάγκες σε εξετάσεις του πληθυσμού και οι ιατροί ως κορόιδα, καλούνται να πληρώσουν, αντί να αμειφθούν, για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους όλα αυτά τα χρόνια.
Κύριε πρόεδρε γιατί επετράπη να υλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση εις βάρος των συναδέλφων μας από αυτούς που λόγω θεσμικής θέσεως θα έπρεπε να την αποτρέψουν;
Όπως είναι αυτονόητο άμεσα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Π.Ι.Σ. προκειμένου να αποσοβηθούν οι ιδιαίτερα καταστροφικές και ανήθικες αυτές αποφάσεις που πλήττουν τους ιατρούς όλης της χώρας, που βρίσκονται σε απόγνωση και είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι από αυτές τις εξελίξεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προτείνει :
1. Να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις για τα claw-back και rebate, μέχρις να μας ενημερώσουν επιτέλους με ποιόν τρόπο καθορίσθηκε το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο.
2. Σε περίπτωση που κληθούν οι συνάδελφοι να αποπληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίσθηκαν να προβλεφθούν 120 δόσεις με δικαίωμα να τους επιστραφούν αυτά σε περίπτωση που προσφύγουν στην δικαιοσύνη και δικαιωθούν.
3. Να αναλάβει ο Π.Ι.Σ. να υποστηρίξει ενώπιον των δικαστηρίων όσους συναδέλφους προσφύγουν σε αυτήν, γι’ αυτό το θέμα.
4. Προσωρινά, εφόσον τίθεται θέμα πλαφόν αυτό να εφαρμοσθεί σε σχέση με τον πληθυσμό που εξυπηρετείται, ανά Περιφέρεια της χώρας, ανά Νομό, ανά ειδικότητα και ανά ιατρό ειδικότητας (και όχι πάροχο, διότι είμαστε ιατροί και όχι πάροχοι), ούτως ώστε όλοι ιατροί της ίδιας ειδικότητας που δραστηριοποιούνται στον ίδιο Νομό να έχουν το ίδιο πλαφόν.
5. Όταν συμπληρώνεται το πλαφόν του κάθε ιατρού αυτό να «κλειδώνει» (όπως συμβαίνει και με τις ιατρικές επισκέψεις) και να μην είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους με παραπεμπτικά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
6. Ο Ι.Σ.Μαγνησίας είναι αντίθετος σε κάθε θέσπιση πλαφόν για τους ιατρούς. Εφόσον η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιθυμεί να θεσπισθεί πλαφόν στις εξετάσεις και στις επισκέψεις πρέπει να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε το πλαφόν αυτό να αφορά στον κάθε ασφαλισμένο και όχι στον ιατρό, διότι οι ιατροί παρέχουν υγεία και δεν ασκούν το λειτούργημα-επάγγελμά τους με βάση το χρονόμετρο και τα οικονομικά πλαφόν. Αυτό ακριβώς προβλέπει η πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης για των Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ., εξ’ αυτού κατέστη η επίσημη πρόταση του Π.Ι.Σ. προς το Υπουργείο Υγείας, πρόταση όμως που δεν υποστηρίχθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία κληθήκατε και συμμετείχατε ως πρόεδρος του Π.Ι.Σ., όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ.
Κε πρόεδρε,
δυστυχώς οι δυσάρεστες εξελίξεις για τον ιατρικό κλάδο συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια με την ίδια ένταση, ασχέτως κυβερνήσεων. Έχουν χαθεί όλες οι μάχες που αφορούν στα καλώς εννοούμενα συντεχνιακά μας συμφέροντα:
Αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και μη αποπληρωμή των οφειλομένων από τα προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ασφαλιστικά ταμεία προς αυτούς,
Μη επέκταση των συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε όσους νέους ιατρούς το επιθυμούν,
Θέσπιση του ατομικού πλαφόν ανά πάροχο,
Εφαρμογή με αδιαφανή τρόπο claw- back και rebate στους συμβεβλημένους ιατρούς,
Αναδρομική εφαρμογή από την αρχή του χρόνου του πλαφόν ανά πάροχο τον Δεκέμβριο 2014, μετά την υπουργική απόφαση Βορίδη τον Αύγουστο του 2014,
Χορήγηση φαρμάκων κατά το δοκούν από τους φαρμακοποιούς, με βάση την δραστική ουσία,
Χορήγηση φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς, χωρίς ιατρική συνταγή,
Χαρακτηρισμός των φαρμακείων ως μονάδων παροχής Π.Φ.Υ.,
Συνταγογράφηση φαρμάκων από μη ιατρούς,
Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,
Ασφαλιστικό και Ε.Φ.Κ.Α.,
Διερεύνηση της φαύλης κατάστασης στο Τ.Σ.Α.Υ (Θέμα που ανέδειξε πρόσφατα ο υπουργός Πετρόπουλος)
Περικοπές αποδοχών νοσοκομειακών ιατρών,
Μη πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων ιατρών στα νοσοκομεία,
Συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος των επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία και άλλες κρατικές δομές υγείας,
Μη επαρκής στελέχωση με μόνιμους ιατρούς των κρατικών δομών υγείας των νησιών και ιδίως των ακριτικών περιοχών, κ.λ.π..
Όλα αυτά προκαλούν αγανάκτηση, απογοήτευση και οργή στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται το φαινόμενο της από- συσπείρωσης σε όλους τους Συλλόγους μας, σε εποχές μάλιστα που αντίθετα θα έπρεπε όλοι οι ιατροί να προσβλέπουν και να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων τους. Αισθάνονται όμως ότι δεν εκπροσωπούνται αποτελεσματικά από τις ηγεσίες τους και δεν λύνονται τα προβλήματά τους, που αντιθέτως διογκώνονται, και έτσι προτιμούν τον αναχωρητισμό και τις μοναχικές πορείες.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι όμως ως θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των ιατρών που είναι, πρέπει αντιθέτως να ενδυναμωθούν και να ανακτήσουν την αξιοπιστία, το κύρος τους, και την εμπιστοσύνη των μελών τους. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε απόλυτα αντίθετοι, όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει, στην κατάργηση της οντότητας και της αυτονομίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Ιατρικής Νομοθεσίας, παρόλο που τα σχετικά άρθρα, που κατά την γνώμη μας οδηγούν σε αυτήν την εξέλιξη, έγιναν αποδεκτά από την Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. την άνοιξη του 2014. Μία λάθος απόφαση μπορεί και πρέπει να αλλάζει με τις συλλογικές διαδικασίες που προβλέπονται.
Κύριε πρόεδρε, επειδή ο γιαλός δεν είναι στραβός, αλλά στραβά αρμενίζουμε, πρέπει τα θεσμικά όργανα του ιατρικού κλάδου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για να πλεύσουμε όπως πρέπει, ιδιαίτερα σε θυελλώδεις καιρούς όπως σήμερα. Φυσικά την κύρια ευθύνη γι’ αυτό την έχει ο καπετάνιος. Εάν δεν μπορούμε να το πράξουμε, καλύτερα να παραιτηθούμε από τα συλλογικά όργανα των ιατρών, να προκηρύξουμε εκτάκτως εκλογές και να μην αποδεχθούμε πλέον την παράταση της θητείας μας, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί που μπορούν να το πράξουν πιθανόν καλύτερα.
Πριν όμως από αυτό οφείλουμε να συζητήσουμε όλοι μαζί με βάση την κοινή λογική και τα επιστημονικά και συντεχνιακά μας συμφέροντα, με σκοπό την από κοινού λήψη αποφάσεων, μήπως μπορέσουμε και αποτρέψουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, εάν έχουμε πλέον χρόνο. Διότι εκτός από οικονομικές καταστροφές που έχουν υποστεί οι ιατροί όλα αυτά τα χρόνια το κυριότερο είναι ότι έχει πληγεί το κύρος και η αξιοπρέπεια τους, αφού όπως προαναφέρθηκε χάσαμε ως κλάδος όλες τις σημαντικές και καθοριστικές μάχες.
Για όλα αυτά τα μείζονα θέματα που μας αφορούν ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητάει έκτακτη σύσκεψη προέδρων με πρωτοβουλία του Π.Ι.Σ., εν όψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Ιατρικής Νομοθεσίας, αλλά και της φημολογούμενης αλλαγής συμβάσεων των ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να πούμε αλήθειες που πιθανώς πονάνε και να επανακαθορίσουμε την στάση μας απέναντι στα γεγονότα και στις πολιτικές που μας αφανίζουν και μας προσβάλουν.
Βόλος, 31/10/2017
Προς τον
Πρόεδρο του Π.Ι.Σ.
κύριο Μιχαήλ Βλασταράκο - Αρ.Πρωτ.: 001342
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ Π.Ι.Σ.
Κύριε πρόεδρε,
ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) στο Δ.Σ. της 30ης Οκτωβρίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα με παρόντα και τα 11 μέλη του να σας αποστείλει την επιστολή που ακολουθεί για όσα μας αφορούν:
Ο Ι.Σ.Μ. παρακολουθεί τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στο ιατρικό σώμα και ανησυχεί ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη είναι η πρόσφατη απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για συμψηφισμό των οφειλομένων ποσών προς τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς συμβεβλημένους ιατρούς με τον Οργανισμό, με το claw –back και rebate, που αφορά στον καθένα από αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά τον συμψηφισμό, οι περισσότεροι από αυτούς τους συναδέλφους μας που έχουν μικρά και μεσαία ιατρεία να καλούνται να επιστρέψουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τελεσιγραφικώς τεράστια ποσά, γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και σε κλείσιμο των ιατρείων τους.
Το κυριότερο όμως είναι ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης διότι ενεργοποιήθηκε όλως αιφνιδίως η υπουργική απόφαση του 2014 που με αυθαίρετο και άγνωστο τρόπο καθόριζε το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο, χωρίς όμως παράλληλα να επιτρέπει στον συμβεβλημένο ιατρό να διακόπτει την παροχή των υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους, όταν συμπληρώσει το ατομικό του πλαφόν.
Αντιθέτως υπάρχει και η σχετική οδηγία της διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που το απαγορεύει, απειλώντας με ποινές τους ιατρούς που διακόπτουν την παροχή υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους όταν συμπληρώσουν το ατομικό τους πλαφόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι ιατροί να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ασχέτως του ορίου που τους καθορίσθηκε, και βεβαίως αυτό οδήγησε στο να καλούνται σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους συναδέλφους να επιστρέψουν τεράστια ποσά, γεγονός που απειλεί την βιωσιμότητα των ιατρείων τους.
Με το πονηρό αυτό τέχνασμα οι ασφαλισμένοι όλης της χώρας εξυπηρετήθηκαν με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καμαρώνει που κάλυψε τις ανάγκες σε εξετάσεις του πληθυσμού και οι ιατροί ως κορόιδα, καλούνται να πληρώσουν, αντί να αμειφθούν, για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους όλα αυτά τα χρόνια.
Κύριε πρόεδρε γιατί επετράπη να υλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση εις βάρος των συναδέλφων μας από αυτούς που λόγω θεσμικής θέσεως θα έπρεπε να την αποτρέψουν;
Όπως είναι αυτονόητο άμεσα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Π.Ι.Σ. προκειμένου να αποσοβηθούν οι ιδιαίτερα καταστροφικές και ανήθικες αυτές αποφάσεις που πλήττουν τους ιατρούς όλης της χώρας, που βρίσκονται σε απόγνωση και είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι από αυτές τις εξελίξεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προτείνει :
1. Να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις για τα claw-back και rebate, μέχρις να μας ενημερώσουν επιτέλους με ποιόν τρόπο καθορίσθηκε το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο.
2. Σε περίπτωση που κληθούν οι συνάδελφοι να αποπληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίσθηκαν να προβλεφθούν 120 δόσεις με δικαίωμα να τους επιστραφούν αυτά σε περίπτωση που προσφύγουν στην δικαιοσύνη και δικαιωθούν.
3. Να αναλάβει ο Π.Ι.Σ. να υποστηρίξει ενώπιον των δικαστηρίων όσους συναδέλφους προσφύγουν σε αυτήν, γι’ αυτό το θέμα.
4. Προσωρινά, εφόσον τίθεται θέμα πλαφόν αυτό να εφαρμοσθεί σε σχέση με τον πληθυσμό που εξυπηρετείται, ανά Περιφέρεια της χώρας, ανά Νομό, ανά ειδικότητα και ανά ιατρό ειδικότητας (και όχι πάροχο, διότι είμαστε ιατροί και όχι πάροχοι), ούτως ώστε όλοι ιατροί της ίδιας ειδικότητας που δραστηριοποιούνται στον ίδιο Νομό να έχουν το ίδιο πλαφόν.
5. Όταν συμπληρώνεται το πλαφόν του κάθε ιατρού αυτό να «κλειδώνει» (όπως συμβαίνει και με τις ιατρικές επισκέψεις) και να μην είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους με παραπεμπτικά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
6. Ο Ι.Σ.Μαγνησίας είναι αντίθετος σε κάθε θέσπιση πλαφόν για τους ιατρούς. Εφόσον η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιθυμεί να θεσπισθεί πλαφόν στις εξετάσεις και στις επισκέψεις πρέπει να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε το πλαφόν αυτό να αφορά στον κάθε ασφαλισμένο και όχι στον ιατρό, διότι οι ιατροί παρέχουν υγεία και δεν ασκούν το λειτούργημα-επάγγελμά τους με βάση το χρονόμετρο και τα οικονομικά πλαφόν. Αυτό ακριβώς προβλέπει η πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης για των Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ., εξ’ αυτού κατέστη η επίσημη πρόταση του Π.Ι.Σ. προς το Υπουργείο Υγείας, πρόταση όμως που δεν υποστηρίχθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία κληθήκατε και συμμετείχατε ως πρόεδρος του Π.Ι.Σ., όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ.
Κε πρόεδρε,
δυστυχώς οι δυσάρεστες εξελίξεις για τον ιατρικό κλάδο συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια με την ίδια ένταση, ασχέτως κυβερνήσεων. Έχουν χαθεί όλες οι μάχες που αφορούν στα καλώς εννοούμενα συντεχνιακά μας συμφέροντα:
Αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και μη αποπληρωμή των οφειλομένων από τα προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ασφαλιστικά ταμεία προς αυτούς,
Μη επέκταση των συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε όσους νέους ιατρούς το επιθυμούν,
Θέσπιση του ατομικού πλαφόν ανά πάροχο,
Εφαρμογή με αδιαφανή τρόπο claw- back και rebate στους συμβεβλημένους ιατρούς,
Αναδρομική εφαρμογή από την αρχή του χρόνου του πλαφόν ανά πάροχο τον Δεκέμβριο 2014, μετά την υπουργική απόφαση Βορίδη τον Αύγουστο του 2014,
Χορήγηση φαρμάκων κατά το δοκούν από τους φαρμακοποιούς, με βάση την δραστική ουσία,
Χορήγηση φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς, χωρίς ιατρική συνταγή,
Χαρακτηρισμός των φαρμακείων ως μονάδων παροχής Π.Φ.Υ.,
Συνταγογράφηση φαρμάκων από μη ιατρούς,
Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,
Ασφαλιστικό και Ε.Φ.Κ.Α.,
Διερεύνηση της φαύλης κατάστασης στο Τ.Σ.Α.Υ (Θέμα που ανέδειξε πρόσφατα ο υπουργός Πετρόπουλος)
Περικοπές αποδοχών νοσοκομειακών ιατρών,
Μη πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων ιατρών στα νοσοκομεία,
Συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος των επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία και άλλες κρατικές δομές υγείας,
Μη επαρκής στελέχωση με μόνιμους ιατρούς των κρατικών δομών υγείας των νησιών και ιδίως των ακριτικών περιοχών, κ.λ.π..
Όλα αυτά προκαλούν αγανάκτηση, απογοήτευση και οργή στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται το φαινόμενο της από- συσπείρωσης σε όλους τους Συλλόγους μας, σε εποχές μάλιστα που αντίθετα θα έπρεπε όλοι οι ιατροί να προσβλέπουν και να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων τους. Αισθάνονται όμως ότι δεν εκπροσωπούνται αποτελεσματικά από τις ηγεσίες τους και δεν λύνονται τα προβλήματά τους, που αντιθέτως διογκώνονται, και έτσι προτιμούν τον αναχωρητισμό και τις μοναχικές πορείες.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι όμως ως θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των ιατρών που είναι, πρέπει αντιθέτως να ενδυναμωθούν και να ανακτήσουν την αξιοπιστία, το κύρος τους, και την εμπιστοσύνη των μελών τους. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε απόλυτα αντίθετοι, όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει, στην κατάργηση της οντότητας και της αυτονομίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Ιατρικής Νομοθεσίας, παρόλο που τα σχετικά άρθρα, που κατά την γνώμη μας οδηγούν σε αυτήν την εξέλιξη, έγιναν αποδεκτά από την Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. την άνοιξη του 2014. Μία λάθος απόφαση μπορεί και πρέπει να αλλάζει με τις συλλογικές διαδικασίες που προβλέπονται.
Κύριε πρόεδρε, επειδή ο γιαλός δεν είναι στραβός, αλλά στραβά αρμενίζουμε, πρέπει τα θεσμικά όργανα του ιατρικού κλάδου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για να πλεύσουμε όπως πρέπει, ιδιαίτερα σε θυελλώδεις καιρούς όπως σήμερα. Φυσικά την κύρια ευθύνη γι’ αυτό την έχει ο καπετάνιος. Εάν δεν μπορούμε να το πράξουμε, καλύτερα να παραιτηθούμε από τα συλλογικά όργανα των ιατρών, να προκηρύξουμε εκτάκτως εκλογές και να μην αποδεχθούμε πλέον την παράταση της θητείας μας, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί που μπορούν να το πράξουν πιθανόν καλύτερα.
Πριν όμως από αυτό οφείλουμε να συζητήσουμε όλοι μαζί με βάση την κοινή λογική και τα επιστημονικά και συντεχνιακά μας συμφέροντα, με σκοπό την από κοινού λήψη αποφάσεων, μήπως μπορέσουμε και αποτρέψουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, εάν έχουμε πλέον χρόνο. Διότι εκτός από οικονομικές καταστροφές που έχουν υποστεί οι ιατροί όλα αυτά τα χρόνια το κυριότερο είναι ότι έχει πληγεί το κύρος και η αξιοπρέπεια τους, αφού όπως προαναφέρθηκε χάσαμε ως κλάδος όλες τις σημαντικές και καθοριστικές μάχες.
Για όλα αυτά τα μείζονα θέματα που μας αφορούν ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητάει έκτακτη σύσκεψη προέδρων με πρωτοβουλία του Π.Ι.Σ., εν όψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Ιατρικής Νομοθεσίας, αλλά και της φημολογούμενης αλλαγής συμβάσεων των ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να πούμε αλήθειες που πιθανώς πονάνε και να επανακαθορίσουμε την στάση μας απέναντι στα γεγονότα και στις πολιτικές που μας αφανίζουν και μας προσβάλουν.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Ευθύμιος Τσάμης Σάββας Σάρκος
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire