Σε σοβαρή καταγγελία προέβη, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γρηγόρης Σαμπάνης, οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα καταγγέλλει τις επικείμενες αλλαγές με τις οποίες δίδεται δικαίωμα ψήφου στο αντιπρόεδρο του οργανισμού, όπου επιλέγεται με απόφαση υπουργού, καταργείται η θέση επιτρόπου του Δημοσίου άνευ δικαιώματος ψήφου και μπαίνει στο ΔΣ υπάλληλος του υπουργείου με δικαίωμα ψήφου, καταργεί τη μία από τις δύο θέσεις επιστημόνων που επιλέγονται από ασφαλισμένους και συνταξιούχους και μπαίνει στο συμβούλιο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών του ΕΟΠΥΥ.
Οπως αναγράφεται στην καταγγελία προς το ΔΝΤ "Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι ότι θα σχηματισθεί σταθερή πλειοψηφία έξι προσώπων που επηρεάζονται/επιλέγονται από την πολιτική ηγεσία στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Αυτό, κατά την αντίληψη που έχω σχηματίσει προσωπικά από τη συμμετοχή μου στη διοίκηση του Οργανισμού, θα ανοίξει το δρόμο για να λαμβάνονται αποφάσεις και να υπηρετούνται πολιτικές πελατειακού χαρακτήρα, οι οποίες θα προκαλέσουν οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ και επιβαρύνσεις στα δημόσια οικονομικά."
Ο λόγος που γίνονται οι αλλαγές αυτές είναι κομματικός και γιατί το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ έχει κατ’ επανάληψη αποτελέσει εμπόδιο σε προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας να προωθήσει οικονομικά αναποτελεσματικές επιλογές, που θα επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, για να εξυπηρετηθούν κομματικές/πελατειακές σκοπιμότητες.
Με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ (ν. 3918/2011), ιδρύθηκε ένας νέος οργανισμός – κλειδί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου τομέα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης και παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο νομοθέτης προνόησε για τον έλεγχο της διοίκησης του Οργανισμού από ένα διοικητικό συμβούλιο θεσμικά ανεξάρτητο από την κεντρική διοίκηση και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τρόπον ώστε να παρέχονται εγγυήσεις ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ και να προστατεύεται από αθέμιτες πολιτικές παρεμβάσεις, πελατειακές πρακτικές και ανορθολογικές επιλογές.
Δυστυχώς, με την προσχηματική επίκληση της ανάγκης να «αντιμετωπισθούν και διευθετηθούν ζητήματα δυσλειτουργίας» του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει προς ψήφιση στη Βουλή το άρθρο 56 του σχεδίου νόμου με θέμα «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», δια του οποίου επιχειρείται μια παρέμβαση στη δομή του διοικητικού συμβουλίου, με προφανή στόχο να τεθεί υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire