728x90 AdSpace


mardi 29 août 2017

Αποτρέπουν τους γιατρούς οι διετείς συμβάσεις

Μετέωρη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την εμφανή αδυναμία κάλυψης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με ιατρικό προσωπικό.

Το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Π» ανέδειξε την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους παθολόγων και γενικών γιατρών οι οποίοι θα αποτελούν και τον βασικό κορμό των ΤΟΜΥ.

Το μειωμένο ενδιαφέρον αποδίδεται στις εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες καλείται το υγειονομικό προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα. Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του 4ετούς προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Οι συνθήκες αυτές χαρακτηρίζονται μη δελεαστικές και αποτρέπουν τους γιατρούς από τη συγκεκριμένη εργασιακή δέσμευση. Κι αυτό συμβαίνει παρ ότι έχουμε χιλιάδες γιατρούς στην ανεργία κι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ναγκάζεται να μεταναστεύσει προκειμένου να επιβιώσει.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις πολυδιαφημιζόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει να κάνει λόγο για «επανάσταση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από παθολόγους και γενικούς γιατρούς, τουλάχιστον για την περιοχή μας, αποτελεί γεγονός σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π» όπως αναφέρονταν στο χθεσινό ρεπορτάζ. Αντίθετα έχουμε περίσσευμα παιδιάτρων.

«Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αποτελεί πρωτοφανές μνημείο προχειρότητας, δίνοντας υπερεξουσίες στον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει πάνω από 50 τροπολογίες, ώστε να λειτουργήσει υποτυπωδώς» επισημαίνει στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου.

«Επιμένουν σ' ένα θνησιγενές εξ ορισμού σύστημα. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από τροχονόμου του συστήματος, διότι αυτός θα είναι ο ρόλος του γενικού γιατρού, αλλά από ειδικούς γιατρούς οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν» επισημαίνει ο πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού του ΠΕΔΥ Πάτρας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Υπενθυμίζουμε ότι στον Δήμο Πατρέων προβλέπονταν η ανάπτυξη 10 ΤΟΜΥ οι οποίες θα εδρεύουν στις εξής περιοχές: Οβρυά- Δεμένικα, Παραλία, Ζαρουχλέικα, Προσφυγικά, Ανω Πόλη, Κεντρικό (Γούναρη), Αγ. Αλεξίου, Αγυιά, Ρίο και η 10η Μονάδα εξετάζεται εάν θα είναι στην περιοχή του Σκαγιοπούλειο, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος από το Σκαγιοπούλειο Ιδρυμα, ή θα είναι προς την περιοχή του Αγ. Βασιλείου. Μάλιστα η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εδώ και μήνες σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων έχει προχωρήσει στην αναζήτηση κατάλληλων χώρων.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας που έληγε την περασμένη Παρασκευή αλλά η έλλειψη ενδιαφέροντος οδήγησε σε παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου, προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή, με την οποία γνωστοποιούσε την απόφαση για παράταση της προκήρυξης, ανέφερε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα από όλες τις κατηγορίες του προσωπικού.

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ - pelop.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Αποτρέπουν τους γιατρούς οι διετείς συμβάσεις Rating: 5 Reviewed By: hatime