Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 2η Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Γ΄Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αθηνών με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Γ. Πατούλης: «Ιατρική κοινότητα, τοπική αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτική κοινότητα συμπράττουν για την καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και το σωστό εμβολιασμό για την πρόληψη από τη γρίπη»
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αθηνών.
Η ημερίδα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της Γ΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας των Δήμων Αιγάλεω, Ίλιον, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού και πραγματοποιήθηκε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και εμβολίων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, η Καθηγήτρια Παθολογίας και Γ.Γ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου και η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, κα. Βασιλική Λελεντζή.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των παιδιών και σημείωσε: «Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία του γενικού πληθυσμού. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών υπήρξε σπουδαία γεγονός που ενισχύει το σκοπό μας».
Η κα. Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. H κα. Γιαμαρέλλου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.
Επιπρόσθετα, η κα. Γιαμαρέλλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug». Με τη συμβολή της κας. Γεννηματά, Δ/ντριας Φαρμακοποιού ΕΣΥ, καθώς και της κας. Παπαθανασοπούλου, Συντονίστριας του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ και Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν με βιωματικό τρόπο , ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών .
Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, κα. Λελεντζή, ανέπτυξε το ζήτημα της θέσης που κατέχουν τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας, τα οποία υλοποιούνται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην προάσπιση και στην βελτίωση της υγείας των παιδιών. Εξήρε ιδίως τη θεμελιώδη σημασία της εκπόνησης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, με τη χρήση του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, στον άξονα της προαγωγής της σωματικής υγείας των παιδιών. Επεσήμανε ότι σκοπός των ως άνω Προγραμμάτων είναι η υιοθέτηση στάσεων, η εκδήλωση συμπεριφοράς και δράσης εκ μέρους των μαθητριών/τών προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης εκείνων των συνθηκών μέσω των οποίων προάγεται η υγεία τους.
Τέλος, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας κα. Μπουλντούμη παρουσίασε ένα παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια».
Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire