Η φωτογραφία από τον τερματισμό του πριν από δύο εβδομάδες στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι ακόμη διαθέσιμη στο Διαδίκτυο. Ντυμένος στα μαύρα, με καπέλο και γυαλιά ηλίου να κρύβουν το πρόσωπό του, αλλά την κολλητή μπλούζα να τονίζει τα παραπανίσια κιλά του, ο 47χρονος φαίνεται να καλύπτει με άνεση τα τελευταία μέτρα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Ο χρόνος του είναι 3 ώρες και 31 λεπτά. Μια προσεκτική ματιά όμως στα σημεία ελέγχου της διαδρομής εγείρει υποψίες.
Δεν έχει καταγραφεί πέρασμά του στους σταθμούς των 5, 10 και 15 χιλιομέτρων. Εμφανίζεται ξαφνικά για πρώτη φορά στα μισά της διαδρομής. Αυτός ο άγνωστος, μεσήλικας, ερασιτέχνης δρομέας φαίνεται να έχει τρέξει τα 21,1 χλμ. σε 56.13, δύο λεπτά δηλαδή πιο γρήγορα από την παγκόσμια επίδοση (58.23). Είναι ξεκάθαρο ότι έκλεψε.
Δεν είναι ο μόνος όμως που έκοψε δρόμο στον αγώνα της 13ης Νοεμβρίου. Μαζί με τον Νίκο Πολιά, παλιό πρωταθλητή του μαραθωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει την ηλεκτρονική χρονομέτρηση, εξετάζουμε μία προς μία παρόμοιες περιπτώσεις. Ολοι τους έχουν αποκλειστεί και οι χρόνοι τους δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα αποτελέσματα. Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 13.772 δρομείς, αλλά οι παραβάτες δεν ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμος ο ακριβής αριθμός τους, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται.
Ενδεικτικά πάντως δρομέας που κάλυψε τα 42 χλμ. σε 4 ώρες και 27 λεπτά εμφανίζεται να έχει τρέξει το πρώτο μισό της διαδρομής σε... 31 λεπτά. Τουλάχιστον τρεις δρομείς φαίνεται ότι ξεκινούν τον αγώνα τους στο 30ό χιλιόμετρο, τερματίζοντας στο στάδιο στις 3 ώρες. Σε μια από τις πιο σύνθετες περιπτώσεις ερασιτέχνης δρομέας, γιατρός στο επάγγελμα, έχει καταγραφεί σε όλα τα σημεία ελέγχου με τελικό χρόνο κάτω από 3 ώρες και 30 λεπτά. Ο ρυθμός του όμως σε διαφορετικά κομμάτια της διαδρομής δεν είναι φυσιολογικός. Τρέχει τα πρώτα και πιο βατά 15 χιλιόμετρα του αγώνα σε 1 ώρα και 20 λεπτά, ενώ διανύει τα επόμενα, ανηφορικά 20 χιλιόμετρα σε 1 ώρα και 18 λεπτά. Και το δικό του όνομα πλέον δεν βρίσκεται στα επίσημα αποτελέσματα. Στο προφίλ του όμως στο Facebook δέχεται τα συγχαρητήρια γνωστών του και γράφει ότι έμεινε ανικανοποίητος από την επίδοσή του. Την επόμενη φορά, σημειώνει, θα είναι πιο γρήγορος.
«Η ματαιοδοξία είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων. Θέλουν να απολαύσουν τη χαρά του τερματισμού χωρίς να προσπαθήσουν πραγματικά», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Δούσης, υπεύθυνος διαδρομής του μαραθωνίου της Αθήνας. Οπως εξηγεί ο ίδιος, κάθε χρόνο αναλαμβάνει τον ρόλο «λαγωνικού» προσπαθώντας να εντοπίσει παραβάτες. «Δεν παραφυλάω στις ρεματιές ή στα σοκάκια την ημέρα του αγώνα», λέει. «Εχουμε δικλίδες ασφαλείας για όσους θελήσουν να κλέψουν». Σε αυτόν καταλήγουν όλες οι ενστάσεις ή καταγγελίες δρομέων, καθώς και οι ύποπτες επιδόσεις που καταγράφει η ομάδα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης του κ. Πολιά. Επειτα ο κ. Δούσης αντιπαραβάλλει τους χρόνους με το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της διοργάνωσης.
Στον αριθμό που καρφιτσώνει στην μπλούζα του κάθε δρομέας υπάρχει τσιπάκι ηλεκτρονικής χρονομέτρησης. Σε εννέα σημεία της διαδρομής τοποθετούνται ειδικοί τάπητες για την καταγραφή των αθλητών. Σε κάποια από αυτά οι διοργανωτές στήνουν και δικές τους κάμερες.
Δρομέας παρακολούθησης
Σε παλαιότερη διοργάνωση στον αγώνα των 10.000 μ. που διεξάγεται παράλληλα με τον μαραθώνιο της Αθήνας, ο κ. Δούσης αντιμετώπισε άλλη μία δύσκολη περίπτωση. Ερασιτέχνης δρομέας 60 ετών με αξιοπρεπείς χρόνους φαινόταν ότι είχε τρέξει στο πιο ανηφορικό κομμάτι με ρυθμό λίγο πιο πάνω από τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο. Η τελική του επίδοση δεν καταμετρήθηκε και ο δρομέας παραπονέθηκε. «Οταν μου αποδείξετε ότι είστε πιο γρήγορος στην ανηφόρα από τον Κιπτανούι (επαγγελματίας Κενυάτης δρομέας) τότε θα παραδεχθώ ότι έχω κάνει λάθος», του είπε ο κ. Δούσης.
Οταν είδε ότι ο ίδιος δρομέας είχε δηλώσει συμμετοχή σε επόμενη διοργάνωση, σκέφτηκε να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Εβαλε έναν αθλητή να παρακολουθήσει σε όλη τη διαδρομή τον 60χρονο για να διαπιστώσει εάν ή πώς θα προσπαθούσε να κόψει δρόμο. Τελικά, την ημέρα του αγώνα ο ερασιτέχνης δρομέας δεν φάνηκε στη γραμμή της εκκίνησης.
«Πέρυσι, δύο κυρίες φανερά αγύμναστες ξεκίνησαν στον Μαραθώνιο. Ηταν από τις τελευταίες, σχεδόν περπατούσαν. Κάποια στιγμή τερμάτισαν. Δεν ανιχνεύθηκαν όμως σε καμία φωτογραφία στη διαδρομή», λέει ο κ. Δούσης. Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ότι δρομείς που ανέβαιναν στο όχημα εγκατάλειψης αποβιβάζονταν σε κάποιο σημείο της διαδρομής και τερμάτιζαν κανονικά στο στάδιο παίρνοντας το αναμνηστικό μετάλλιο. Με το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων όμως και αυτοί διαγράφονταν.
Αγωνίστηκαν με περυσινό αριθμό
Αγωνίστηκαν με περυσινό αριθμό
Πέρα από εκείνους που έκοψαν δρόμο υπήρξαν και ορισμένοι που αγωνίστηκαν χρησιμοποιώντας νούμερα της περυσινής διοργάνωσης. Συνολικά 77 παλιά νούμερα επαναχρησιμοποιήθηκαν φέτος. Με αυτόν τον τρόπο όσοι τα φόρεσαν κατάφεραν να μπουν στη διαδρομή, να απολαύσουν όλες τις βασικές παροχές (ισοτονικά ποτά, αναμνηστικό μετάλλιο) χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο συμμετοχής (από 40 έως 110 ευρώ για τον Μαραθώνιο ανάλογα με τις προσφορές) που κατέβαλαν χιλιάδες άλλοι δρομείς.
Ο κ. Πολιάς εξηγεί ότι η ανίχνευσή τους ήταν εφικτή από το τσιπάκι που είναι τοποθετημένο στον αριθμό, καθώς κάθε παρτίδα χρησιμοποιείται για μία και μοναδική φορά και φέρει ξεχωριστό κωδικό. Οπως είναι επόμενο και αυτοί διαγράφηκαν από τα αποτελέσματα.
Οι παλιοί αριθμοί δημιούργησαν όμως κι ένα παράδοξο: να τρέχουν στον ίδιο αγώνα δρομείς με ίδιο νούμερο. Την ημέρα του μαραθωνίου ο κ. Δούσης εντόπισε έναν από αυτούς. Φορούσε περυσινό, γυναικείο νούμερο και το είχε διπλώσει έτσι ώστε να μην είναι ορατό το όνομα κάτω από τους αριθμούς.
«Εάν κάποιος προσπαθήσει να κλέψει δεν σέβεται τους αθλητές, ούτε τη διοργάνωση», λέει στην «Κ» ο συντονιστής του μαραθωνίου της Αθήνας, Μάκης Ασημακόπουλος. Παρόμοια περιστατικά δρομέων που δεν τηρούν τους κανόνες προκύπτουν και σε άλλους διεθνείς Μαραθωνίους, γι’ αυτό και ειδικές ομάδες αναλαμβάνουν τον έλεγχο των επιδόσεων. Η υπεύθυνη εγγραφών του Μαραθωνίου της Αθήνας, Τότα Γκολφινοπούλου, λέει ότι κάθε χρόνο αναζητούνται και άλλοι τρόποι για τη θωράκιση της διοργάνωσης. Ο κ. Ασημακόπουλος προσθέτει ότι κάθε καταγγελία ελέγχεται, αλλά πέρα από τη διαγραφή επιδόσεων δεν υπάρχει πειθαρχικός κανονισμός για επιβολή ποινών σε ερασιτέχνες. Μόνον εάν ο παραβάτης συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα η ομοσπονδία στίβου αποφασίζει ποιες θα είναι οι κυρώσεις.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire