Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί - εκτός απροόπτου - σήμερα, από το υπουργείο Υγείας, η απόφαση που θα καθορίζει νέες διαδικασίες στη διενέργεια χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάρτιση μάλιστα ειδικής λίστας προτεραιότητας, ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης του ασθενούς και το επείγον της επέμβασης.
Την ανακοίνωση για τη δημοσίευση της εν λόγω υπουργικής απόφασης έκανε ο ίδιος ο αναπλ. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, όχι σε κάποια ομιλία του, αλλά κατά τον προσφιλή του πλέον τρόπο, μέσω ανάρτησης στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Βέβαια, η εφαρμογή της λίστας χειρουργείου, με στόχο - όπως διατείνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - τη μείωση της αναμονής και κυρίως προκειμένου να καταργηθεί το γνωστό "φακελάκι" προς τους γιατρούς, καθυστέρησε σχεδόν εννέα μήνες, καθώς η κατάρτισή της περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο, με τίτλο "Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου", το γνωστό παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται, θα προηγείται ιατρική τεκμηρίωση και στη συνέχεια, αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των εξωτερικών ιατρείων, των νοσηλευτικών τμημάτων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στη συνέχεια, θα ενημερώνονται και οι ασθενείς. Από τη λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά που θα χρήζουν άμεσα χειρουργικής επέμβασης. Παράλληλα, όμως, οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα ένστασης σε περίπτωση που θεωρούν πως έχει γίνει κάποια παρατυπία, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής από το διαδικτυακό τόπο των νοσοκομείων.
Εντούτοις, ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί πως θα εξαλειφθεί ο χρηματισμός των γιατρών, ώστε να επισπευσθεί η επέμβαση. Και αυτό, γιατί ο γιατρός θα είναι αυτός που θα κρίνει και θα κατηγοριοποιεί τη σοβαρότητα των περιστατικών, σε πέντε βαθμίδες (περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη όπου δεν θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση για το χειρουργείο, με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, με έντονα συμπτώματα,χωρίς όμως γρήγορη εξέλιξη, με ήπια/μέτρια συμπτώματα χωρίς γρήγορη εξέλιξη και τέλος, περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη).
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι από τον χώρο της περίθαλψης, το πρόβλημα δεν συνίσταται στον όγκο των ασθενών που πλέον απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία αντί για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών, στα μεγάλα κενά σε προσωπικό, στην ανεπάρκεια υλικών εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΣΥ, αλλά και σε μηχανήματα που δεν λειτουργούν.
Είναι δε ενδεικτικό πως η αναμονή για χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να ξεκινά από τους δύο μήνες, ακόμη και σε καρδιοχειρουργικά περιστατικά, και να φτάνει μέχρι τον ένα χρόνο για περιστατικά πλαστικής χειρουργικής, ενώ και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες που παραμένουν κλειστές, παρά τις εξαγγελίες του αναπλ. υπουργού Π. Πολάκη, επιτείνουν το πρόβλημα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire