Ανεξέλεγκτες είναι πλέον οι δαπάνες για το φάρμακο, ενώ κάθε μήνα που περνά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την "τρύπα" στο αντίστοιχο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ. Στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς ανεβάζουν υψηλότερα το "λογαριασμό" από τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υπέρβαση που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου Health World 2016 που διοργανώνει το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο προβληματισμός για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν έντονος όχι μόνο στα κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόμη περισσότερο στους επιχειρηματίες της αγοράς.
Η κατάσταση έχει χτυπήσει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να συστηθεί ειδικό κλιμάκιο στο υπουργείο Υγείας, που σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα κληθεί να καταρτίσει νέες προτάσεις για την αναδιαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής και δη για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Στο κλιμάκιο αυτό θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και των πολυεθνικών εταιρειών, που θα καταθέσουν τις δικές τους θέσεις στην κατεύθυνση του ελέγχου των δαπανών, χωρίς όμως να πληγεί η πρόσβαση στο φάρμακο και η κυκλοφορία νέων θεραπειών.
Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της ειδικής αυτής επιτροπής, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου του φαρμάκου, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, φαίνεται όμως πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρόνου, δεδομένου πως η τρόικα πιέζει για αλλαγές "εδώ και τώρα" ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου αναφορικά με τη μείωση των δαπανών στην Υγεία.
Ακόμη και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης χαρακτήρισε την αποζημίωση των φαρμάκων ως το "μεγαλύτερο βάρος" για τον Οργανισμό, γεγονός που όπως είπε καθιστά αναγκαίο να υπάρξει ένα σχέδιο πληρέστερης πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά απαιτείται να είναι ελεγχόμενες οι δαπάνες ως προς τη συναγογράφηση των γιατρών, πολύ πιθανόν και με την είσοδο νέων κανόνων στο σύστημα των συνταγών, αλλά και η κατάρτιση μητρώων ασθενών ανά χρόνια πάθηση.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες με τους οποίους η διοίκηση του Οργανισμού θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην εκτίναξη των δαπανών του φαρμάκου: κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους (για τους τελευταίους πιθανόν με αλλαγές στη συμμετοχή), αναδιαμόρφωση του rebate και παρεμβάσεις στις αναγκαστικές επιστροφές του claw back.
Από την πλευρά τους όμως, στελέχη από τη βιομηχανία του φαρμάκου θα εστιάσουν τις προτεινόμενες αλλαγές κυρίως στο υπάρχον σύστημα τιμολόγησης και στην αξιολόγηση των νέων θεραπειών, με επίκεντρο την προστιθέμενη αξία που έχουν κατηγορίες φαρμάκων στην αγορά.
Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ιδιωτική και δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει στα ύψη, μένοντας αμετάβλητη τα τελευταία χρόνια και σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire