του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ για πρώτη φορά, βάζει σε καραντίνα δήμους της χώρας, λόγω της ελονοσίας, προχωρώντας στην διακοπή της αιμοδοσίας, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το Υπουργείο κατά τα λεγόμενα του, θεωρεί ότι όλα είναι κάτω από έλεγχο και όλα είναι αναμενόμενα, αφού μπήκαν τόσοι πρόσφυγες στην χώρα και ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά την παραίτηση του Γ.Γ.Δ.Υ κ. Μπασκόζου γιατί δεν πήρε εγκαίρως μέτρα προστασίας, ως όφειλε.
Γεγονός είναι ότι πρώτη φορά μπαίνουν δήμοι και μάλιστα και στην Αττική σε καραντίνα και γεγονός είναι ότι από την αρχή του χρόνου αλλά στην παγκόσμια ημέρα ελονοσίας φέτος, στις 25 Απριλίου, είχε επισημανθεί ότι θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας αλλά και άλλων επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Έτσι απαιτούντο εγκαίρως μέτρα όπως να γίνουν ψεκασμοί και να ληφθούν τα μέτρα πρόληψης, ιδιαίτερα στα διάφορα σημεία που στεγάζονται μετανάστες - πρόσφυγες. Όμως φέτος οι ψεκασμοί, ελλείψει πόρων, καθυστέρησαν ιδιαίτερα πολύ, όπως φαίνεται από ανακοινώσεις διαφόρων φορέων στις αρχές του καλοκαιριού. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα πολλά κουνούπια που συναντάμε φέτος σε όποιο μέρος της χώρας πάμε, ακόμα και στην Αθήνα.
Και το θέμα είναι ότι οι κίνδυνοι είναι εξίσου μεγάλοι, όπως είχαμε γράψει στο άρθρο μας με τίτλο "Πρόσφυγες, μετανάστες και οι κίνδυνοι της δημόσιας υγείας. Για ποιες παθήσεις πρέπει να ελέγχονται;" και για φυματίωση, ηπατίτιδα Α και Β, Αids, και άλλων αφού ενδημούν στις χώρες προέλευσης των προσφύγων - μεταναστών.
Το δελτίο τύπου που εστάλη από το Υπουργείο Υγείας:
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος , που αφορά κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία και διευκρινίζει ότι :
α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.
β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].
γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.
δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας
ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας , παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.
Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής , προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας.
Η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού
και η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας
Ακολουθεί η δήλωση:
"Η κυβέρνηση γνώριζε οτι στη χώρα έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως δικαιολογία, θα έπρεπε να έχει νωρίτερα κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό.
Αντί να μιλά για πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος, ας μας πουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς ποτέ άλλοτε είχαν κηρυχθεί σε καραντίνα λόγω ελονοσίας 12 Δήμοι της χώρας; Ποσά χρόνια θα γυρίσει η Ελλάδα πίσω στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της ανίκανης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας;
Δεν περιμένουμε φυσικά να φιλοτιμηθούν και να παραιτηθούν. Αν είχαν φιλότιμο, θα το είχαν κάνει τον προηγούμενο χειμώνα, που χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των δεκάδων κλειστών κλινών στις ΜΕΘ."
Διαβάστε επίσης
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire