Άρον άρον επιχειρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τονώσει τους προϋπολογισμούς της Υγείας με φόντο τη δύσκολη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης με βασικό θέμα την παρακράτηση του clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 (παρακράτηση για την υπερβάλλουσα δαπάνη σε σχέση με τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ), την επίσπευση του οποίου φαίνεται να ζητούν επίμονα οι δανειστές, καθώς ο καταλογισμός και η είσπραξη του αποτελεί προαπαιτούμενο για την επικείμενη αξιολόγηση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η συνάντηση έγινε δύο ημέρες μετά το Δεκαπενταύγουστο, γεγονός που όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του ιδιωτικού κλάδου, αποδεικνύει το κατεπείγον του θέματος, ενώ ήδη μόνο από τις ιδιωτικές κλινικές έχει ανακοινωθεί πως θα παρακρατηθεί το ποσό των 110 εκατ. ευρώ για τον εκτροχιασμό των δαπανών στα νοσήλια τους έξι τελευταίους μήνες της περσινής χρονιάς (η υπέρβαση έφτασε το 48%, με τις υποβολές να ανέρχονται σε 228 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός είναι 237 εκατ.).
Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, και αυτές κινήθηκαν με ρυθμό διπλάσιο έναντι του αρχικού κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Στελέχη του κλάδου, που επίσης ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν πως αναμένεται να υπάρξει σταδιακή παρακράτηση των επιστροφών claw back και rebate των ετών 2013-2015 από τις τρέχουσες πληρωμές και σε βάθος χρόνου 21 μηνών, επιστροφές που το σύνολο τους ανέρχεται σε 254 εκατ. ευρώ περίπου και για τα τρία χρόνια, ώστε οι περικοπές αυτές να είναι λιγότερο "οδυνηρές” και καλύτερα διαχειρίσιμες από το σύνολο των παρόχων.
Και όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές έχουν δώσει αυστηρές εντολές για τη μείωση των απαιτήσεων επιστροφών που προκύπτουν από τον εκτροχιασμό των κλειστών κονδυλίων του Οργανισμού. Ειδικότερα δε, όπως προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, μέχρι φέτος το Δεκέμβριο το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) θα μειωθεί κατά 30%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018.
Οι δανειστές εξάλλου πιέζουν σε όλους τους τόνους να δοθεί τέλος στα υπέρογκα ελλείμματα που καταγράφει ο Οργανισμός και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παρόχων, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στις ελλειμματικές αποδόσεις των εισφορών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ύψος των χρεών προκαλεί ίλιγγο. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 1,8 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ 7,1 δισ. ευρώ χρωστά ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες, ασφαλισμένους και γενική κυβέρνηση. Πριν λίγες ημέρες εξάλλου έγινε η έκτη συνεχόμενη αναθεώρηση από την αρχή του έτους, με επιπλέον χρηματοδότηση του Οργανισμού με 12,6 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Με το ποσό αυτό, ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει συνολικά μέσα στο έτος το ποσό των 311,58 εκατομμυρίων ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire