Μια απίστευτη και εξοργιστική ανακάλυψη έκαναν τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».
Όπως διαπίστωσαν, μετά από καταγγελίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα του Taxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν πρόσβαση και σε ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα, μέσω της διασύνδεσης του με τη βάση δεδομένων του ΚΕΠΑ!
Όπως εξήγησε στο Virus ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων της «Θετικής Φωνής», Γιώργος Τσιακαλάκης, τα δύο συστήματα (Taxis και ΚΕΠΑ) πρέπει να είναι συνδεδεμένα, γιατί ένα ποσοστό αναπηρίας, ανάλογα με το ύψος του, μπορεί να αποδώσει στο δικαιούχο φοροαπαλλαγή και επίδομα.
Ως εκεί όλα καλά.
Ωστόσο, οι εφοριακοί δεν έχουν πρόσβαση μόνο στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά και στις παθήσεις, λόγω των οποίων αποδίδεται!
Δηλαδή, οποιοσδήποτε από τους χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς έχει κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα μπορεί, με ένα ΑΦΜ, να βρει αυτές τις ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες για όποιον έχει περάσει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
«Πρόκειται για πλήρη καταστρατήγηση του ιατρικού απορρήτου», εξηγεί ο κ. Τσιακαλάκης και, πρακτικά, δεν εξυπηρετεί κανένα λόγο, παρά σε ειδικές περιπτώσεις, όπου το επίδομα που μπορεί να δικαιούται κάποιος εξαρτάται από την πάθηση του.
«Αυτές ορίζονται ρητά», διευκρινίζει ο κ. Τσιακαλάκης.
Για αυτές τις περιπτώσεις θα περίμενε κανείς να υπάρχει πρόσβαση με ειδικά φίλτρα.
Αντιθέτως, πάμε στο άλλο άκρο, όλες οι πληροφορίες να είναι στη διάθεση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που χειρίζονται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Μάλιστα, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι πολλαπλές, αφού, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, περιλαμβάνει ακόμη και την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία!
Στην πράξη, δεν προσδίδει όφελος, αφού για τις φοροαπαλλαγές αρκεί το ποσοστό και όχι ασθένεια, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Τσιακαλάκης.
Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει από πότε αυτά τα στοιχεία είναι προσβάσιμα και από το Taxisnet.
Η ανησυχία για τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις αυτής της αδικαιολόγητης διασύνδεσης μεταξύ Taxis και ΚΕΠΑ είναι μεγάλη.
«Ιδιαίτερα για νόσους με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού όπως το HIV/AIDS, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», αναφέρει ανακοίνωση της Θετικής Φωνής.
Πόσο μάλλον για περιοχές εκτός της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου ο εφοριακός είναι συχνά και γείτονας και όχι μόνο για τους οροθετικούς, αλλά και για πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις, το στίγμα δεν είναι δύσκολο να βαρύνει τον όποιο ασθενή.
Μετά τις καταγγελίες που έφθασαν στο Σύλλογο και την επιβεβαίωση τους, η Θετική Φωνή σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Synthesis», με επιστολή τους στο Υπ. Οικονομικών, ζητούν την άμεση διόρθωση του προβλήματος.
Δηλαδή, ναι μεν το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Εργασίας (ΚΕΠΑ) καθώς και στο ΙΚΑ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Η ίδια πρόβλεψη πρέπει να ισχύσει για κάθε χρήση των αποφάσεων των ΚΕ.Π.Α. με την έκδοση αποσπάσματος για κάθε νόμιμη χρήση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που θα αναγράφει αποκλειστικά και μόνο το ποσοστό αναπηρίας, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Απάντηση έως τώρα, δύο εβδομάδες μετά, δεν έχουν λάβει.
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire