728x90 AdSpace


mercredi 8 juin 2016

Δύσκολο να σταματήσει η φυγή επιστημόνων (πολλών γιατρών) από την Ελλάδα


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr



Τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει έκταση η φυγή επιστημόνων από την Ελλάδα, Το γνωστό γενικότερα ως brain drain (διαρροή εγκεφάλων). Οι Έλληνες πτυχιούχοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, έχουν φύγει κυρίως για μια σειρά από διαρθρωτικούς (και βεβαίως πολιτικούς) λόγους, όπου η εγχώρια αγορά εργασίας αδυνατεί να τους αξιοποιήσει, όντας προσηλωμένη στη λογική του χαμηλού κόστους και της ανειδίκευτης εργασίας




Οι γιατροί  διαλέγουν τον δρόμο του εξωτερικού για να μπορέσουν να αποκτήσουν την ειδικότητά τους και οι μεγαλύτεροι για να ανοίξουν ένα ιατρείο για να επιβιώσουν.


Το ελληνικό κράτος πια αδυνατεί να καλύψει τα κενά των επιστημόνων του όχι γιατί υπάρχει τόση υπερπροσφορά επιστημόνων αλλά λόγω κρίσης αδυνατεί καθαρά να τους πληρώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ίδια δουλειά, γιατρός στην Ελλάδα αμείβεται με 8.000 Ευρώ τον χρόνο και στην Ιρλανδία (ένα κράτος που βγήκε από μια παρόμοια κρίση με την Ελλάδα) αμείβεται με 140.000 Ευρώ και με προοπτική να φτάσει πολύ παραπάνω.

Και βέβαια και η ίδια η εργασία διαφοροποιείται αφού στην Ελλάδα υπάρχει υποστελέχωση με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνει ο εργαζόμενος πολύ περισσότερα, από ό,τι στο εξωτερικό και με πολύ περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή σε σχέση με το εξωτερικό που βρίσκει κανείς ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία.




Με βάση τελευταία έρευνα της ICAP που παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο του 2nd Human Capital Summit, ως τρόποι που μπορούν να εφαρμόσουν οι εταιρείες για τη διακράτηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ελλάδα, είναι η ενίσχυση της αξιοκρατίας στα συστήματα αμοιβών και η προώθηση της διαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής και προαγωγών.


Ως κύριοι παράγοντες που θα τους οδηγούσαν πίσω στη χώρα μας, αναδείχθηκαν για 2η συνεχή χρονιά το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα (41%) και ένα αντίστοιχο ή και καλύτερο αποδοχών σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%). Σε σχέση με την περσινή έρευνα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε κατά το τελευταίο έτος. Τα άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό έχουν βελτιωμένο προφίλ αποδοχών σε σχέση με το περσινό. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (35% έναντι του 30% του 2015) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2015.

Με ευχές, μόνο, του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να σταματήσει η φυγή των γιατρών προς χώρες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και αλλού. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και φυσικά πόροι. Πόροι με τα σημερινά δεδομένα μάλλον είναι δύσκολο να βρεθούν, που να είναι ικανοί να ανακόψουν την φυγή και φυσικά να είναι ανταγωνιστικοί έτσι ώστε να φέρουν πίσω τους επιστήμονες που έχουν φύγει. 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Δύσκολο να σταματήσει η φυγή επιστημόνων (πολλών γιατρών) από την Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: hatime