του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία με βάση τη μεθοδολογία του ΙΟΒΕ ή του ΚΕΠΕ θα συνεισφέρει για το 2014, στην πραγματική οικονομία από 37,6 με 45,3 δισ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%. Έτσι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το 2021 προβλέπει ότι τα άμεσα έσοδα του τουρισμού θα κινηθούν πέριξ των 19 δισ. ευρώ. Το 2014 αρχικά υπολογιζόταν στα 21,5 εκατομμύρια αλλά με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, θα σπάσει το φράγμα των 22 εκατομμυρίων.
Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα βγαίνει ωφελημένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι προορισμοί. Για παράδειγμα, γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι κάθετη πτώση εμφανίζουν οι κρατήσεις των Γάλλων για φθινοπωρινές διακοπές στην Τυνησία, στο Μαρόκο, αλλά και στην Τουρκία. Την τάση αυτή αποδίδουν κυρίως στην πρόσφατη δολοφονία Γάλλου στην Αλγερία από φανατικούς ισλαμιστές του ISIS.
Όμως πέραν του ισλαμικού εξτρεμισμού οι φόβοι των Γάλλων ταξιδιωτών συνδέονται και με την πιθανή εξάπλωση του ιού Εμπολα, που παίρνει, πλέον, διαστάσεις.
Και εδώ θα πρέπει να δοθεί από την πολιτεία όλη η σοβαρότητα που αρμόζει.
Με τόσα εκατομμύρια ανθρώπων που έρχονται να απολαύσουν τα καλά της χώρας μας σχεδόν όλη την διάρκεια του χρόνου, θα πρέπει αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πλευρά, που αφορά τον Εμπολα, στην χώρα μας.
Ο παγκόσμιος πανικός που έχει υπάρξει για τον Εμπολα, πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την χώρα μας, αν κάτι πάει στραβά στην αντιμετώπιση κάποιου ενδεχόμενου κρούσματος. Ακόμα και ανταγωνιστές μας, στην τουριστική βιομηχανία, θα εκμεταλλευτούν και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αθέμιτα μέσα προκειμένου, να αλλάξουν προορισμό, όλοι αυτοί οι τουρίστες, από την χώρα μας σε κάποιο άλλο τόπο.
Και δεν είναι μόνο η πολιτεία που πρέπει να κάνει πολλά αλλά και οι άνθρωποι που μπορούν να αντιδράσουν απρόβλεπτα στην εμφάνιση της είδησης ενός πιθανού κρούσματος έμπολα. Ζούμε σε μια κοινωνία πολύ ευάλωτη σε επιδημίες υστερίας και υπερβολικής αντίδρασης. Άνθρωποι, αποξενωμένοι από την ηγεσία της χώρας, πολιτική, πολιτιστική ή επιστημονική, εύκολα οδηγούνται σε δυσπιστία, η οποία με τη σειρά της επιτείνει την απομόνωση. Βλέπουμε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, αμφισβητώντας τους ειδικούς που διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Βλέπουμε επίσης να πληθαίνουν εκείνοι που δεν πείθονται από τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα, αλλά προτιμούν τις ιστορίες, που τους αφηγούνται φίλοι ή που διαβάζουν στο Ίντερνετ. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απλώς δεν πιστεύουν όσα τους λέει το «κατεστημένο» για τον Εμπολα, και μάλιστα εφόσον το κατεστημένο δεν αποδείχτηκε, έτσι κι αλλιώς, ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Ο Εμπολα είναι ένας ύπουλος αντίπαλος. Βρήκε μια αδυναμία στο σώμα μας. Και, το χειρότερο, εκμεταλλεύεται την αδυναμία που υπάρχει στον ιστό του πολιτισμού μας. Η κρίση του Εμπολα έχει δημιουργήσει τη δική της γεύση φόβου.
Και βλέπουμε ότι δεν έχει να κάνει με πολιτισμένες ή λιγότερο πολιτισμένες χώρες. Σε όλο τον κόσμο από τις ΗΠΑ μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, οι αντιδράσεις του κόσμου είναι παρεμφερείς. Πανικός και υστερία. Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του έκκληση προς τους Αμερικανούς να μην παραδοθούν στην υστερία και τον φόβο απέναντι στην επιδημία του Έμπολα, καλώντας τους να δίνουν βάση μόνο στα γεγονότα.
Στις ΗΠΑ διέκοψε το ταξίδι του, το κρουαζιερόπλοιο Carnival Magic που πραγματοποιούσε ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική, καθώς ένας από τους επιβάτες του είναι εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας όπου διαγνώστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η περίπτωση είναι χαμηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά, το Carnival Magic, που ανήκει στην Carnival Cruise Lines, επέστρεψε διακόπτοντας το ταξίδι του.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και το μήνυμα το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: «Ασφάλεια» δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου. Απαισιόδοξο, και το μήνυμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναφέρει ότι οι ζημιές σε χώρες της Αφρικής που έχουν εκτεθεί στον υιό θα φτάσουν τα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2015.
Μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος είναι οι ασφαλιστικές, οι οποίες φαίνεται ήδη να «παίρνουν μολύβι και χαρτί» για να σχεδιάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των ζημιών.
Σύμφωνα με την Marsh Risk Consulting, προμηθευτές και πελάτες εταιριών στην Δυτική Αφρική έχουν ήδη χτυπηθεί. Υπάρχουν, και παράπλευρες απώλειες στην περιοχή της Νότιας Αφρικής, όπου η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί.
Ο τουρισμός, η βιομηχανία και ο αγροτικός τομέας υπολογίζεται να πληγούν σημαντικά από το τυφλό χτύπημα του υιού. Οι εξαγωγές και εισαγωγές δεν εξαιρούνται από το πεδίο μάχης, καθώς τα εμπορικά πλοία αποφεύγουν να προσεγγίσουν συγκεκριμένα λιμάνια και να πλεύσουν σε συγκεκριμένους διαύλους.
Ηδη, οι διαχειριστές κινδύνου κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για απρόοπτες διακοπές λειτουργιών στην εφοδιαστική αλυσίδα από πανδημίες.
Σύμφωνα με την Maplecroft, αρκετές αεροπορικές διέκοψαν τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον υιό. Ισχυρό δε, πλήγμα έχουν δεχτεί και οι μετοχές τους.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και στην χώρα μας, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Εμπολα αποτελεί μια πραγματικότητα που μετά τα νοσοκομεία, τις αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα ξενοδοχεία. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει καταγραφεί περίπτωση κρούσματος που να ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα διεθνώς, ωστόσο, ενώ ο κλοιός στενεύει, η λήψη προληπτικών μέτρων κρίνεται απαραίτητη.
Το ενδεχόμενο κρούσμα Έμπολα στην χώρα μας, να συσπειρώνει αναγκαστικά για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα με τους πολιτικούς, ωστόσο αναδεικνύει για πολλοστή φορά τα σοβαρά κενά που έχει το υγειονομικό μας σύστημα καθώς και τα τεράστια ζητήματα δημόσιας υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Η ετοιμότητα, η γνώση, η καλή οργάνωση αλλά και η ψυχραιμία αποτελούν τα κλειδιά για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Έμπολα. Και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος πέρα από την προετοιμασία του συστήματος υγείας της χώρας μας, να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο απλός κόσμος αλλά και το προσωπικό μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό της χώρας μας θα πρέπει να είναι ενημερωμένο σωστά. Και αν παραστεί ανάγκη θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν και να απομακρύνουν σωστά μολυσμένα αντικείμενα, από πιθανό κρούσμα, που μπορεί να εμφανιστεί. Ποιους θα πρέπει να καλέσουν και ποιες θα πρέπει να είναι οι αντιδράσεις τους σε όλο το υπόλοιπο περιβάλλον. Τυχόν αδόκιμες και αλλοπρόσαλλες, λανθασμένες ενέργειες μπορεί να είναι ικανές να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να δυσφημίσουν την χώρα μας διεθνώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire