Ήταν όνειρο ζωής να γίνουν γιατροί, ορκίστηκαν στον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά η κρίση τούς ανάγκασε να τον… μάθουν και στα γερμανικά και στα τουρκικά!
Την ώρα που το κόστος για την εκπαίδευση των Ελλήνων επιστημόνων βαρύνει το ελληνικό κράτος, η Πολιτεία γυρίζει την πλάτη και ωθεί τους επιστήμονες σε ξένες χώρες. Η αφαίμαξη είναι μεγάλη στον ιατρικό τομέα, που «αιμορραγεί» περισσότερο από κάθε άλλον.
Την ώρα που η Ελλάδα τρώει… τους γιατρούς της, Γερμανία και Τουρκία τους καλούν για εργασία! Μόνο από τη Θεσσαλονίκη σχεδόν 1.900 γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ την τελευταία διετία μετανάστευσαν για τον ίδιο λόγο περισσότεροι από 1.200.
Η μεγάλη φυγή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Καλοδεχούμενοι σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Τουρκία, είναι οι γιατροί από τη χώρα μας που ψάχνουν δουλειά. Στις 7 και 8 Νοεμβρίου εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και νοσοκομείων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας θα παρουσιάσουν στη Θεσσαλονίκη ευκαιρίες για εργασία στους Ελληνες γιατρούς.
Ευκαιρίες εργασίας
Τα γερμανικά νοσοκομεία, σε πολλά από τα οποία ήδη εργάζονται Ελληνες γιατροί, λόγω της οικονομικής κρίσης, δίνουν ευκαιρίες εργασίας. Υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο, διαθέτουν επιστημονική υποδομή και μπορούν να πληρώσουν το δυναμικό τους. Στη 2η συνάντηση των ιατρικών συλλόγων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ρηνανίας, Βεστφαλίας – Λίππε, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη βδομάδα, θα παρουσιαστούν οι προσφορές για εργασία, το γερμανικό σύστημα υγείας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση των νοσοκομείων και θα γίνει ενημέρωση για τις δυνατότητες και προϋποθέσεις ειδίκευσης και απασχόλησης σ’ αυτά.
Στο μεταξύ, οι πόρτες της Τουρκίας είναι ανοιχτές στους 7.000 γιατρούς της Ελλάδας οι οποίοι ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, στο αγγλόφωνο τμήμα της τουρκικής εφημερίδας «Zama». Προσκάλεσε τους Ελληνες γιατρούς να υπηρετήσουν την Τουρκία με τις γνώσεις τους. Οπως είπε, η χώρα τούς χρειάζεται. Το έλλειμμα γιατρών περιγράφουν οι αριθμοί: ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 663 πολίτες, αναλογία που διαμορφώνεται σε έναν προς 1.084, αν εξαιρεθούν οι ιδιωτικές παροχές.
Ιατρική αφαίμαξη
Απόβαση στη Θεσσαλονίκη κάνουν συχνά, τα τελευταία τρία χρόνια, Ευρωπαίοι για να «ψαρέψουν» γιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Ιατρικοί όμιλοι από Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες υπόσχονται καλούς μισθούς, άμεση εύρεση εργασίας και προοπτικές σταδιοδρομίας. Οι εκδηλώσεις προσελκύουν εκατοντάδες γιατρούς οι οποίοι ψάχνουν αντίδοτο στην ανεργία. Στην κορυφή των προορισμών όσων μεταναστεύουν είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία και οι αραβικές χώρες.
«Υπολογίζουμε ότι την τελευταία διετία περισσότεροι από 1.200 γιατροί από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν στο εξωτερικό και ο αριθμός αυξάνεται. Τα μέλη μας παραμένουν περίπου 9.000, καθώς δε διαγράφονται όλα επειδή θα δουλέψουν στο εξωτερικό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Δημήτρης Τσάμης.
Υψηλή ανεργία
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν μεγάλα. Ανεργοι είναι εκατοντάδες γιατροί, είτε έφυγαν στο εξωτερικό, είτε είναι νοσοκομειακοί, ειδικευόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ειδικοί ή σε αναμονή ειδικότητας. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600 ψάχνουν εργασία ή υποαπασχολούνται όχι μόνο σε κλινικές αλλά και γυμναστήρια ή άλλες δουλειές.
«Τα ποσοστά ανεργίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Οι γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ για ένα χρόνο. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί πραγματικοί άνεργοι, αλλά και όλοι όσοι υποαπασχολούνται, όπως γιατροί –ειδικά νεότεροι, κάτω των 40 ετών- οι οποίοι βλέπουν μόνο έναν ή δυο ασθενείς στο ιατρείο τη βδομάδα!», τονίζει ο κ. Τσάμης. Ο ίδιος παρατηρεί διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια όχι μόνο νέων αλλά και γιατρών με πολλά χρόνια σταδιοδρομίας να φύγουν έξω.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
http://www.agelioforos.gr/
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire