Επιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr
Οι διάφορες στατιστικές έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα τροχαία σημειώνονται νύχτα, παρά το γεγονός ότι η κίνηση στους δρόμους είναι πιο πυκνή τις πρωινές ώρες, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν γεννηθεί για να οδηγούν τη νύχτα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους τρεις οδηγούς παραδέχεται πως οδηγεί νυσταγμένος το βράδυ, ενώ στους τρεις στους τέσσερις ότι οδηγούν κουρασμένοι.
Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της νύχτας κυκλοφορούν το 20% των οχημάτων που κινούνται την ημέρα, το 40% όλων των σοβαρών τροχαίων σημειώνεται τις νυχτερινές ώρες
Ο ρόλος του ανθρώπινου ματιού δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Μια οφθαλμική δυσλειτουργία από 0,25 έως 0,50 που υποβοηθείται από γυαλιά επιβαρύνεται σημαντικά στη διάρκεια της νύχτας
Η απουσία του φωτός, οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση του οχήματος και οι ικανότητες του οδηγού, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ασφαλή οδήγηση τη νύχτα.
Αν ένας οδηγός οδηγεί για περισσότερες από δύο, το πολύ τρεις, ώρες το βράδυ, χωρίς διακοπή για ξεκούραση, είναι σαν να οδηγεί μεθυσμένος
Σημάδια κόπωσης και νύστας
- Δυσκολία στο να κρατάτε τα μάτια σας ανοικτά,
- Δυσκολία στο να κρατάτε το κεφάλι σας όρθιο,
- Συχνό χασμουρητό,
- Ακούσιες αποκλείσεις από τη λουρίδα που οδηγείτε,
- Απότομες διορθώσεις στο οδήγημα σας,
- Δυσκολία στο να θυμηθείτε λεπτομέρειες από τη διαδρομή σας τα τελευταία χιλιόμετρα,
- Σχόλια των συνεπιβατών σας ότι οδηγείτε απρόσεκτα.
Χρήσιμες οδηγίες
- Μην ξεκινάτε ένα μεγάλο ταξίδι αν ήδη νυστάζετε ή αισθάνεστε μεγάλη κούραση.
- Μην γεμίζετε πολύ το στομάχι σας λίγο πριν ξεκινήσετε ένα μεγάλο ταξίδι.
- Προγραμματίστε να κάνετε στο ταξίδι σας μικρά διαλείμματα (περίπου κάθε δύο ώρες) για ξεκούραση.
- Πίνετε στα διαλείμματα της οδήγησης καφέ, για βραχύχρονη μείωση της νύστας και βελτίωση της εγρήγορσης.
- Η καφεΐνη χρειάζεται 20 – 30 λεπτά για να δράσει.
- Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες του ταξιδιού, σταματήστε το ταξίδι σας για έναν σύντομο υπνάκο τουλάχιστον 20 - 30 λεπτών.
- Μην κοιμηθείτε περισσότερο, γιατί μπορεί να περάσετε σε φάση ‘βαθέως ύπνου’. Σε αυτή την περίπτωση το ξύπνημα συνοδεύεται συχνά από ραθυμία και νωχελικότητα, που είναι γνωστές ως ‘αδράνεια ύπνου’.
- Μην πίνετε ποτέ αλκοόλ πριν ή κατά το οδήγημα.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε το οδήγημα τις ώρες που το βιολογικό σας ρολόι αντιστοιχεί σε μειωμένη αντοχή και εγρήγορση.
- Για ανθρώπους που έχουν παραδοσιακό ωράριο εργασίας αυτές οι ώρες είναι στο μέσο του απογεύματος και από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.
- Σύμφωνα με τις οδηγίες μεγάλων οργανισμών με αντικείμενο την ασφαλή οδήγηση, το άνοιγμα του παράθυρου και η δυνατή μουσική δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση της κόπωσης και της νύστας.
Διαβάστε εκτενέστερα
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire