728x90 AdSpace


jeudi 5 janvier 2012

Οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας υπό τις επιταγές του ΔΝΤ. Ο ΕΟΠΥΥ και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.


Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr




Αν και έχουν περάσει μερικοί μήνες η εκδήλωση που έγινε στο ΑΠΘ λόγω της έναρξης του ΕΟΠΥΥ και της κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας είναι επίκαιρη. 
Συγκεκριμένα τoν Μάιο του 2011 στο πλαίσιο του του διεπιστημονικού μαθήματος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα
“Οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας υπό τις επιταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας: η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής”

Κύριος εισηγητής ήταν ο Dr. Pol de Vos, ερευνητής στο Institute of Tropical Medicine Antwerp – Belgium.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, και συντονιστής ήταν ο Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Α.Π.Θ.

Επίσης συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους η Λίλα Αντωνοπούλου, Αν. Καθηγήτρια οικονομικών της Υγείας και ο Ηλίας Κονδύλης, δρ. Πολιτικής Υγείας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό τη αιγίδα της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Γιώργου Σταθόπουλου.

Ο Βέλγος γιατρός δημόσιας υγείας Pol de Vos, περιέγραψε το πώς φτάσαμε από τη διακήρυξη της Άλμα Άτα (η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα) με βάση την οποία τη δεκαετία του '70 άρχισαν να θεμελιώνονται τα εθνικά συστήματα υγείας, μέχρι την προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 1993, όταν με το σύνθημα “επενδύοντας στην υγεία” άρχισε η έφοδος του νεοφιλελευθερισμού, που οδήγησε στην αποδόμηση των συστημάτων και την αντικατάσταση του κριτηρίου της δικαιοσύνης στην πρόσβαση με αυτό της αποδοτικότητας.
Η μετάβαση αυτή στη Λατινική Αμερική, ιδίως στη Χιλή και την Κολομβία, έγινε με αιχμή τις ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ. Στην Αμερική, το 1/3 της ανάπτυξης σχετίζεται με την εξαγωγή κυρίως υπηρεσιών υγείας προς τη Λατινική Αμερική. Οι εξαγωγές αυτές συνοδεύτηκαν από συγχωνεύσεις και εξαγορές νοσοκομείων από τις μητροπολιτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν και τα υποκαταστήματά τους αγοράζουν υπηρεσίες υγείας. Η ταυτόχρονη προμήθεια και αγορά αφορά "πακέτα ελεγχόμενης φροντίδας". "Οδήγησαν, είπε ο Pol de Vos, σε έναν τοξικό συνδυασμό, υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν το επίπεδο υγείας που θα ήταν βιολογικά εφικτό". 
Στο πεδίο της αποδοτικότητας -που ήταν και το ζητούμενο- σημειώθηκαν οριακές βελτιώσεις, δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας δεν βελτιώθηκε, ούτε ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών.

Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Ο ερευνητής των συστημάτων υγείας Ηλίας Κονδύλης περιέγραψε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο ΕΣΥ που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα οδηγήσουν στο κλείσιμο του 10 με 20% των κρεβατιών στα νοσοκομεία: Κατάργηση δημόσιων κλινών με διαδικασίες εξπρές, πιέσεις για περικοπές χρηματοδότησης, κανένα επιδημιολογικό δεδομένο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες το βρετανικό NHS έχασε 17.000 κλίνες στις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του '90. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση σε αυτήν την διεύθυνση  mms://video.auth.gr/health_system_2011
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας υπό τις επιταγές του ΔΝΤ. Ο ΕΟΠΥΥ και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Rating: 5 Reviewed By: hatime