Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Με αφορμή την 20η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, του MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, που διεξηχθει από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2011. Στην μελέτη συμμετείχαν 320 παιδιά ηλικίας από 12 έως 22 ετών. Όλα τα παιδιά συμπλήρωσαν με την βοήθεια των γονιών τους ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, ελήφθει ιστορικό και στη συνέχεια έκαναν μέτρηση οστικής πυκνότητος στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν με βάση τις ελληνικές φυσιολογικές τιμές αντίστοιχης ηλικίας, ύψους και βάρους. Βρέθηκε λοιπόν ότι το 46.5% από αυτά τα παιδιά είχαν οστεοπενία. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχουμε βρει από αντίστοιχες μελέτες που έχουμε κάνει από το 1990 μέχρι σήμερα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του ιστορικού διαπιστώθηκε η αύξηση αυτού του ποσοστού, των παιδιών με την οστεοπενία, οφειλόταν:
- 1. στην ελάττωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών την τελευταία διετία
- 2. στον περιορισμό ή και στην πλήρη κατάργηση άσκησης σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις τα γαλακτοκομικά περιορίστηκαν και δυστυχώς αντικαταστάθηκαν με χαμηλής θρεπτικής αξίας, για τα παιδιά τρόφιμα, από αναψυκτικά και φαστ φουντ. Από την άλλη ως πρώτη αναγκαία περικοπή θεωρήθηκε η άθληση των παιδιών ή η περικοπή μαθημάτων χορού και μαθημάτων γυμναστικής.
Tο εύρημα αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι γίνεται φανερό ότι οστεοπενία δεν απαντάται μόνο στους ενήλικες, αλλά ακόμη και στους εφήβους. Τα οστά από την γέννησή μας συνεχώς μεταβάλλονται. Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον σκελετό μας, καθώς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνει ραγδαία ανάπτυξη των οστών και παρατηρείται τόσο αύξηση στο μέγεθος όσο και στην αντοχή τους.
Είναι πολύ σημαντικό να προλάβει κανείς την οστεοπόρωση στην φάση ανάπτυξης. Μπορεί με την έγκαιρη διάγνωση να βρεθεί η αιτία που δημιουργήθηκε η οστεοπενία και να αντιμετωπισθεί. Από μελέτες μας έχει βρεθεί ότι οι σπουδαιότεροι λόγοι για την οστεοπενία στα παιδιά είναι η κακή διατροφή και η κληρονομικότητα.
Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες (διαβάστε τον πίνακα των τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο σε προηγούμενο άρθρο http://medlabgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html).
- Στα βρέφη οι καθηµερινές ανάγκες σε ασβέστιο ανέρχονται 300 mg.
- Παιδιά (5 ως 11 χρόνων) - 2 ως 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (600-1000 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου).
- Έφηβοι (11 ως 18 χρόνων) – τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (800-1000 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου).
Η οικονομική δυσπραγία πολλών οικογενειών στη χώρα μας αναγκάζει να περιορίζουν βασικά στοιχεία διατροφής αντικαθιστώντας τα με χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα, αλλά και να περικόπτουν παροχές των παιδιών τους από την άθληση και γενικά την εκγύμναση, αντικαθιστώντας, τις περισσότερες φορές, με τον Η/Υ και το διαδίκτυο.
Αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου όπως διαφαίνεται θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά οστεοπορωτικών με απρόβλεπτο κοινωνικοοικονομικό κόστος για την αυριανή Ελληνική κοινωνία.
MEΛETH TΩN ΠAPAΓONTΩN KINΔYNOY ΓIA THN ANAΠTYΞH XAMHΛHΣ KOPYΦAIAΣ OΣTIKHΣ ΠYKNOTHTAΣ ΣE EΛΛHNIΔEΣ, HΛIKIAΣ 15- 25 ETΩN, Oστούν.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire