Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
Επιστημονική εργασία με τίτλο «Αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων» παρουσιάστηκε στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, που έγινε στα Γιάννενα 7 με 9 Οκτωβρίου 2011. Tην εργασία παρουσίασαν οι γιατροί του ΜΕDLAB IATΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Α. Γιατζίδης, Ξ. Τσούκαλης, και Κ. Ζουμπουρλή
Αποσπάσματα της παρουσίασης:
Η εξειδίκευσή μας πάνω στην οστεοπόρωση και στον καρκίνο του δέρματος μας έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσουμε μία έρευνα για την εξακρίβωση της πιθανής σύνδεσης αυτών των δύο ασθενειών.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης μας ήταν η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης οστεοπόρωσης σε άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων τα οποία λόγω της προδιάθεσης για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος αποφεύγουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και η πιθανότητα έμμεσης συσχέτισης των δύο αυτών παθήσεων. Το ΣΒΣ είναι μία γενετική κατάσταση που δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και τα άτομα με την προδιάθεση πρέπει να εξασκούν φωτοπροστασία αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιώντας μονίμως αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
ΥΛΙΚΟ – ΜΕΘΟΔΟΣ: Στη μελέτη έλαβαν μέρος 50 άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων (Ομάδα ΣΒΣ), τα οποία λόγω γενετικής προδιάθεσης για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος αποφεύγουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αντίστοιχα ως Ομάδα Ελέγχου έλαβαν μέρος στη μελέτη 50 άτομα χωρίς Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων τα οποία ανήκοντας στο φυσιολογικό πληθυσμό δεν εφαρμόζουν ιδιαίτερες μεθόδους φωτοπροστασίας. Και στις δύο ομάδες έγινε χαρτογράφηση σπίλων με τη μέθοδο της ψηφιακής δερματοσκόπησης ώστε να επικυρωθεί η ύπαρξη ή όχι Συνδρόμου Βασικοκυτταρικών Σπίλων. Στη συνέχεια μετρήθηκε η οστική πυκνότητα του κάθε ατόμου με τη μέθοδο της οστικής πυκνομετρίας και παράλληλα πραγματοποιήθηκε αιμοληψία για τον έλεγχο των επιπέδων της Βιταμίνης D στο αίμα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι στατιστικά σημαντικός αριθμός ατόμων από την Ομάδα ΣΒΣ εμφάνιζε χαμηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τα άτομα της Ομάδας Ελέγχου. Αντίστοιχα παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα Βιταμίνης D στο αίμα των ατόμων της Ομάδας ΣΒΣ σε σύγκριση με τα επίπεδα Βιταμίνης D στο αίμα των ατόμων της Ομάδας Ελέγχου.
Στο διάγραμμα φαίνεται ότι η σχέση καρκίνου του δέρματος και οστεοπόρωσης είναι αντιστρόφως ανάλογη. Περισσότερος ήλιος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, όμως λιγότερος ήλιος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύμφωνα με τη στατιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τα άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων που μελετήθηκαν παρουσίασαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερα επίπεδα Βιταμίνης D στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που εφαρμόζουν τα άτομα με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος πιθανόν οδηγεί σε ανεπάρκεια Βιταμίνης D στο αίμα. Η ανεπάρκεια της Βιταμίνης D στο αίμα προφανώς οδηγεί στην απώλεια οστικής πυκνότητας και κατ’ επέκταση σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συμπεραίνουμε ότι υπάρχει έμμεση συσχέτιση της γενετικής προδιάθεσης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος με την ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις διαφαίνεται ότι είναι αναγκαία η πρόσληψη της Βιταμίνης D με συμπληρωματικούς τρόπους. Θεωρούμε επίσης σημαντική την εξακρίβωση της βέλτιστης ποσότητας Βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνεται συμπληρωματικά ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη οστεοπόρωσης σε άτομα που αποφεύγουν την ηλιακή ακτινοβολία λόγω προδιάθεσης για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire