728x90 AdSpace


lundi 14 février 2011

Ο ΕΡΩΤΑΣ κάνει ΚΑΛΟ στην ΥΓΕΙΑ! 14 Φεβρουαρίου: Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την Σεξουαλική Υγεία


Ο ΕΡΩΤΑΣ κάνει ΚΑΛΟ στην ΥΓΕΙΑ!

Μπορεί να υπάρχουν πιο συναρπαστικά θέματα που να αφορούν στην βελτίωση της υγείας των πολιτών από το ακριβώς πόσες μερίδες λαχανικών ημερησίως μπορούν να ενισχύσουν την υγεία, ή από το να ανακαλύπτεται ότι το κάπνισμα κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό από όσο αρχικά υπολογίσθηκε; τόλμησε πρώτος να αναρωτηθεί το 1997 ο G. D. Smith, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol.
Μήπως ο έρωτας μπορεί να κάνει καλό στην υγεία; Η σεξουαλική δραστηριότητα και ο θάνατος μπορεί να είναι κοινές μεταβλητές στην επιστήμη της επιδημιολογίας, αλλά μέχρι σήμερα η σχέση τους έχει ελάχιστα μελετηθεί. Ωστόσο, οι γνώσεις που έχουν πλέον αποκτηθεί μας οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως: ΝΑΙ!
Ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία
Οι συχνές ερωτικές επαφές έχουν δείξει ότι συνδέονται ακόμα και με μακροημέρευση. Πρωτότυπες μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 50% χαμηλότερος στα άτομα εκείνα που είχαν αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής ευχαρίστησης, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν μικρή συχνότητα σεξουαλικών επαφών και κυρίως οργασμού. Το θέμα της αιτιολογίας είναι σύνθετο, όπως συμβαίνει σε όλες τις επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης, αλλά τα στοιχεία για την αιτιολογία του είναι πραγματικά πειστικά. Στις ίδιες μελέτες βρέθηκε πως η σχέση μεταξύ της συχνότητας του οργασμού και της θνησιμότητας μάλιστα είναι τόσο δυνατή ώστε ακόμη και παράγοντες όπως πχ το κάπνισμα δεν ήταν δυνατόν να την επηρεάσουν σημαντικά!
Εντυπωσιακό είναι πως αν και ασθένειες όπως η ισχαιμία και το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορούν να προκληθούν από τη σεξουαλική δραστηριότητα, στην περίπτωση που δεν αντέξει ο οργανισμός την άσκηση στην οποία υποβάλλεται, οι μελέτες τελικά δείξανε πως υπάρχει μια αντίστροφη συσχέτισή τους: Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του οργασμού, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να επέλθει θάνατος κάποια στιγμή από κάποια στεφανιαία καρδιακή πάθηση!
Για να φτάσουν όλοι σε βαθιά γεράματα

Στην πρώτη σε βάθος χρόνου μελέτη που έγινε για την μελέτη της γήρανσης του πληθυσμού το 1982, διαπιστώθηκε πως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την θνησιμότητα στους άνδρες, και η απόλαυση της επαφής σχετιζόταν αντιστρόφως ανάλογα με τη θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών. Δηλαδή, όσο πιο συχνές ήταν οι ερωτικές επαφές τόσο μακροβιότεροι ήταν οι άνδρες και όσο μεγαλύτερη ήταν η απόλαυση που βιώνανε οι γυναίκες κατά την επαφή τόσο αυξανότανε το όριο διαβίωσής τους! (Αν και η διαφοροποίηση στην αντίληψη του τι επιδιώκουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες ίσως ξαφνιάζει, τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με τα στοιχεία που δείχνουν πως η ‘ποσότητα’ της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει ταυτιστεί με την ανδρική κυρίως νοοτροπία, ενώ οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ‘ποιότητα’ της επαφής.)
Επιπλέον, στις γυναίκες…
Σε μια σουηδική μελέτη, η πρόωρη διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας και επαφής βρέθηκε να συνδέεται με αυξανόμενο τον κίνδυνο θνησιμότητας. Αλλά όχι μόνο η αναστολή της δραστηριότητας, μα και η έλλειψη σεξουαλικής ευχαρίστησης σχετίζεται με την μακροημέρευση! Η σεξουαλική δυσαρέσκεια και η κακής ποιότητας σεξουαλική επαφή βρέθηκαν να αποτελούν έως και παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου των γυναικών! Και στην περίπτωση αυτή, η πρόωρη εκσπερμάτωση και η στυτική δυσλειτουργία των συζύγων/συντρόφων τους αποδείχθηκε πως αποτελούνε τις σημαντικότερες αιτίες αυτής της έλλειψης σεξουαλικής ικανοποίησης από τις γυναίκες.
Τι γίνεται όμως, όταν υπάρχει πρόβλημα; 
Τα στοιχεία προέρχονται από την 7χρονη λειτουργία της ανοικτής γραμμής (2310 99 90 99) του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας:
το 41% των ελλήνων που καλούν στην γραμμή αντιμετωπίζοντας στυτική δυσλειτουργία, έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (40.3%)  ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (3.7%) πρόβλημα υγείας. Και ομοίως, άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκσπερμάτισης ή εμφανίζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ζητώντας ενημέρωση αναφέρουν τόσο οργανικά (18%) όσο και ψυχολογικά (5-8%) προβλήματα.
Επιπλέον η τυχόν παρουσία σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι/σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Σήμερα γνωρίζουμε πως, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη (5-10%), καρδιαγγειακής νόσου (5-20%) ή ακόμη νευρολογικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκες (2-7%).
Πότε ο έρωτας δεν είναι «καλός»;
Τι σχέση μπορεί να έχει ένα πρόβλημα με την στύση πχ με την στεφανιαία νόσο ή την υπέρταση; Πολύ μεγάλη! Όταν το αίμα δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στα αγγεία, αυξάνει την πίεση (αρτηριακή πίεση) και δεν είναι αρκετό για να προκληθεί στύση κατάλληλη για διείσδυση. Εντυπωσιακές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, έδειξαν πως σχεδόν 3 στους 4 άνδρες με στεφανιαία νόσο (δηλαδή το 49 με 75%) αντιμετώπιζε κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία. Και ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως βρέθηκε, στο 67% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, ότι τα συμπτώματα είχαν αρχίσει περίπου 3 χρόνια πριν καν αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου!
Ο έρωτας…
ως μορφή αγάπης, βοηθά την ψυχολογική υγεία του ανθρώπου και
ως πράξη, βοηθά την υγεία, προειδοποιώντας!

Η ερωτική ζωή συνεπώς είναι ένας καθρέφτης της υγείας. Κακή ή ανύπαρκτη ερωτική ζωή συνοδεύεται από κακή ποιότητα ζωής, αφού όλες οι μελέτες δείχνουν ότι εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι της ευεξίας του ατόμου. Σε μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, μετά από ειδική συνέντευξη σε άνδρες ηλικίας 22 έως και 71 ετών με στυτική δυσλειτουργία, αποδείχθηκε πως οι άνδρες επειδή είχαν σεξουαλικό πρόβλημα, ήταν πολύ πιο δυστυχισμένοι και δηλώνανε λιγότερο ικανοποιημένοι τόσο από την σεξουαλική όσο και γενικότερα από την ζωή τους (90%), σε σχέση με τον υγιή γενικό πληθυσμό.
Προφανώς, η έκφραση των συναισθημάτων και ιδιαίτερα των θετικών συναισθημάτων, βοηθά στην διατήρηση της υγείας σε καλύτερη κατάσταση, αφού είναι γνωστός ο ρόλος του stress –και ιδιαίτερα όταν το κρατάμε μέσα μας όχι μόνο- στην σεξουαλική λειτουργία, αλλά και στην γενικότερη υγεία.  Η ερωτική πράξη μας κάνει να αισθανόμαστε αγαπητοί και ποθητοί, εκτονώνει το stress, και ως εκ τούτου φέρνει υγεία. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα καρδιακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, είναι μερικά από τα νοσήματα που ταλαιπωρούν όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, και στα οποία το άγχος παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση, όσο και στον έλεγχό τους.
Το μήνυμα λοιπόν για όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι να ενημερωθούν οι πολίτες πως:
Ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία. Ρωτείστε.
Σε 13 χώρες υπάρχουν Κέντρα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που διαθέτουν ανοικτή γραμμή βοήθειας για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών τους.
Στην Ελλάδα, στο νούμερο 2310 99 90 99, η γραμμή λειτουργεί από τις 14.2.1999.

ΠΗΓΗ:Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Ο ΕΡΩΤΑΣ κάνει ΚΑΛΟ στην ΥΓΕΙΑ! 14 Φεβρουαρίου: Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την Σεξουαλική Υγεία Rating: 5 Reviewed By: hatime