Μπορεί η τάση να έχει αντιστραφεί στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS, όμως υπερβολικά πολλοί άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική συνεχίζουν να πάσχουν και να πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας και εξαιτίας προβλημάτων με τη θεραπεία, τόνισε σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV παγκοσμίως παίρνουν πλέον φάρμακα και οι θάνατοι που οφείλονται στο AIDS έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί από το 2005, κάτι που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα οδεύει προς την επίτευξη του στόχου 30 εκατομμύρια άνθρωποι να υποβάλλονται σε θεραπεία το 2020, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ.
Όμως παρά την πολύ πιο βελτιωμένη πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα (ARV) ένας «απαράδεκτα» υψηλός αριθμός ανθρώπων προσβάλλονται από το AIDS και πεθαίνουν λόγω της αντίστασης του ιού στα φάρμακα, της διακοπής της θεραπείας και καθυστερημένων διαγνώσεων, υπογράμμισε η ΜΚΟ.
Στην υποσαχάρια Αφρική καταγράφηκαν σχεδόν τα τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου θανάτων που αποδίδονται στο AIDS πέρυσι, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε αυτόν τον μήνα το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS (UNAIDS).
«Το στίγμα και η έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης για τον HIV και το AIDS απ' άκρου σ' άκρο της Αφρικής σημαίνει ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπεται», τόνισε η Σοφί Σπιρς, γιατρός ειδικευμένη στον ιό HIV που συνεργάζεται με την MSF, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation τηλεφωνικά από το Παρίσι.
«Χρειάζεται να εγγυηθούμε ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα θα υποστηριχθεί από την αύξηση της ενημέρωσης σε επίπεδο κοινότητας και την καλύτερη φροντίδα των ανθρώπων που δέχονται θεραπεία επί χρόνια», τόνισε η Σπιρς, η οποία παίρνει μέρος στη διάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (ή IAS), που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα.
ΑΠΕ
ΑΠΕ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire