του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr
Την τελευταία εβδομάδα μαζί με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη βουλή που δήλωσε την ικανοποίησή του για ό,τι έχει γίνει στην υγεία τα δύο τελευταία χρόνια, προέκυψε μετά από δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ (Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) που είναι γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Υγείας, θέμα για τις ιατρικές ειδικότητες.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Μάρκου, που αποτελούν παλαιότερες σκέψεις από το 2012 (επί υπουργίας Λοβέρδου) που όμως έμειναν στο συρτάρι, οι ειδικευόμενοι θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις τρεις φορές το χρόνο για να λάβουν την ειδικότητά τους, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται ανάλογες εξετάσεις σε κάθε πόλη ξεχωριστά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ειδικευόμενοι γιατροί θα μεταφέρονται σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για την κάλυψη της εκπαίδευσής τους. Μάλιστα τίθεται θέμα αν οι ειδικευόμενοι θεωρούνται εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι!.
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως η εκπαίδευση του ιατρικού δυναμικού πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με τις σύγχρονες ανάγκες τις οποίες καλείται να καλύψει. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί:
Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια της ειδικότητας ή την χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής αποτελεί το πτυχίο.
Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
Το σίγουρο είναι ότι σε μια Ελλάδα που η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έχουν αναγκάσει πολλούς νέους επιστήμονες και φυσικά νέους γιατρούς να φύγουν και να πάνε στο εξωτερικό για να βρουν την τύχη τους και να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα είναι πολύ λεπτό το θέμα που αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς. Είναι πολύ εύκολο να φύγουν και όσοι έχουν κρατηθεί εδώ, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα στο χώρο της υγείας.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire