728x90 AdSpace


mercredi 19 novembre 2014

Η έκθεση “ΙΑΣΙΣ” με θέμα Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κρανίο γυναίκας. Στην κάτω γνάθο φέρει χρυσή ορθοδοντική συσκευή, πιθανότατα για διόρθωση προβλημάτων σύγκλισης των οδόντων. 4ος αι. π.Χ
Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία πολλών προσκεκλημένων. Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας. Προλόγησε η πρόεδρος του Μουσείου κα. Σάντρα Μαρινοπούλου και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Ο κ. Σταμπολίδης στην συνέχεια παρουσίασε τα εκθέματα στον Υπουργό και στους παρευρισκόμενους. 

Μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, 300αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας, και της Ολλανδίας θα πλαισιώνουν την πανανθρώπινη θεματολογία της έκθεσης, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια του ανθρώπου να διατηρήσει την υγεία του.  Η «Ίασις» αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας των μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων του ΜΚΤ που εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η οποία ξεκίνησε το 2009 με την έκθεση «Έρως», και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με την έκθεση «Επέκεινα».

Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική και απαντά σε ερώτηματα όπως:

  • Πώς φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους οι αρχαίοι Έλληνες; 
  • Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; 
  • Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; 
  • Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; 
  • Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα; 

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες (Υγεία, Νόσος, Θεραπεία) και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο: Υπό το βλέμμα της Υγιείας, ο Ασκληπιός θεραπεύει την ξαπλωμένη ασθενή κατά τη διάρκεια της εγκοίμησης στο Ασκληπιείο. Περ. 400 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Από την αυγή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος πασχίζει να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το πρωταρχικό του μέλημα και ενδιαφέρον σε όλες τις χρονικές περιόδους του πολιτισμού του υπήρξε η επίτευξη και διατήρηση της υγείας του, η αναζήτηση και κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και, κυρίως, η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους.

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Πήλινος ερυθρόμορφος αρύβαλλος με παράσταση ιατρού που εκτελεί φλεβοτομή στον βραχίονα του ασθενή. Επώνυμο αγγείο του Ζωγράφου της Κλινικής. 480-470 π.Χ., Παρίσι, Μουσείο Λούβρου
Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες.
Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, και ο επιμελητής αρχαιοτήτων του μουσείου Γιώργος Τασούλας. 

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τον Μάιο 2015.

Σημείωση του medlabnews.gr
Η όλη έκθεση είναι εξαιρετική, έχει γίνει πολύ επιμελημένη εργασία στην τοποθέτηση των εκθεμάτων κατά θέμα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη, για όλους. Είναι σημαντικό να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε την εφευρετικότητα και την αξία των προγόνων μας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η έκθεση “ΙΑΣΙΣ” με θέμα Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Rating: 5 Reviewed By: hatime