728x90 AdSpace


samedi 9 août 2014

Ενημέρωση από επιτελικά στελέχη υγείας για τον ιό Έμπολα.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της ενημέρωσης που παρείχαν σήμερα για τον ιό Έμπολα, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή Αθήνας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας και η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας, Αθηνά Κύρλεση.
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας καλέσαμε για να σας ενημερώσουμε και κυρίως για να καθησυχάσουμε την κοινή γνώμη διότι τις τελευταίες ώρες πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις η ανακοίνωση από πολλά μέσα ενημέρωσης περί εμφάνισης στη χώρα μας δύο πιθανών κρουσμάτων από τον αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται στον ιό Ebola.
Θα ήθελα να τονίσω, με αίσθημα πολύ μεγάλης ευθύνης αλλά και βεβαιότητας, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για περιστατικά τα οποία έχουν σχέση με αυτό το νόσημα.
Πρόκειται, πολύ απλά, για δύο εμπύρετα περιστατικά, όπως λέμε στην ιατρική γλώσσα, τα οποία αποδείχθηκε μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων ότι είναι από ελονοσία.
Επομένως η μικρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην άμεση ενημέρωσή σας οφείλεται στο γεγονός ότι περιμέναμε τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα για να επιβεβαιωθούμε.
Εγώ θέλω να πω μόνο το εξής για να δώσω το λόγο στη συνέχεια στους ειδικούς και ιδιαίτερα στον κύριο Τσιόδρα και στην Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, την κυρία Κρεμαστινού, που το ΚΕΕΛΠΝΟ με το ΕΚΕΠΥ και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας χειριστήκαμε από κοινού και με πολύ μεγάλη συνέπεια και ευθύνη αυτό το θέμα και με εξαιρετικά καλό συντονισμό.
Θέλω να σας πω ότι όλα τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει μέχρι σήμερα, είτε αφορούν μέτρα προφύλαξης στις πύλες εισόδου της χώρας, είτε αφορούν λεπτομερή σχεδιασμό για τον πιθανό, για την ενδεχόμενη διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού, όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις σημερινές εξαγγελίας και ανακοινώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που πιθανόν γνωρίζετε ότι έγινε και ένα τριήμερο στη Γενεύη και σήμερα είχαμε τα αποτελέσματα.
Η συνέπεια, αν θέλετε, αυτού του λεπτομερούς σχεδιασμού και των προφυλακτικών και άλλων προληπτικών μέτρων, τα οποία πάρθηκαν, ήταν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ας το πούμε «ύποπτου περιστατικού» το οποίο τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μία ελονοσία.
Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι, βάσει του πρωτοκόλλου το οποίο ακολουθήσαμε, να το διαχειριστούμε από την αρχή και να το αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν ένα ύποπτο περιστατικό.
Άρα, τελειώνω εδώ και θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα με τις εξαγγελίες, με τις ανακοινώσεις και τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Λοιπόν, θα δώσω το λόγο στον κύριο Τσιόδρα για να αναπτύξει με λίγα λόγια το επιστημονικό κομμάτι του θέματος και στη συνέχεια στην κυρία Κρεμαστινού.
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Να σας πω ότι εξετάσαμε το ύποπτο περιστατικό σε συνεργασία με τους γιατρούς του Νοσοκομείου «Σωτηρία», τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς, ήμουν και εγώ εκεί.
Νέος άνθρωπος ο οποίος παρέμεινε επί 5 μήνες στη Νιγηρία, εργάζεται εκεί, και ο οποίος γύρισε με πυρετό με μεγάλη παραμονή, αρκετών ωρών, στο αεροδρόμιο του Λάγος την ίδια μέρα με την παρουσία του επιβεβαιωμένου περιστατικού, το οποίο πέθανε από Ebola, του Αμερικανολιβεριανού, ο οποίος είχε προσγειωθεί στο Λάγος την ίδια μέρα.
Πήραμε όλα τα μέτρα προστασίας, πήραμε το αναλυτικό επιδημιολογικό ιστορικό το οποίο διευκρίνισε ότι ο ασθενής δεν είχε έρθει σε επαφή με το περιστατικό που πέθανε από το Ebola, ούτε είχε έρθει σε επαφή με άλλο περιστατικό ύποπτο για τη νόσο.
Διαπιστώσαμε, από την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο, ευρήματα ύποπτα για ελονοσία. Έγινε πολύ γρήγορα ο έλεγχος για ελονοσία στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου ανευρέθη θετικός για την ελονοσία, μάλιστα έχει μία βαριά μορφή ελονοσίας, σε πεπλεγμένη μορφή, και παίρνει ειδικό φάρμακο το οποίο έχει προμηθευτεί η χώρα μας με ενέργειες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του χορηγείται αυτή τη στιγμή ενδοφλεβίως. Ελπίζουμε να πάει καλά.
Αυτά για το ύποπτο περιστατικό το σημερινό στο οποίο τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι κάθε ύποπτο περιστατικό για τη νόσο, αυτή είναι μία δυσκολία, ένας βαθμός πολυπλοκότητας που έχει προστεθεί τις τελευταίες μέρες, θεωρείται ως επιβεβαιωμένο και αντιμετωπίζεται έτσι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, επειδή ακριβώς ο Ebola είναι ένας επικίνδυνος, θανατηφόρος σε πολύ υψηλό ποσοστό ιός.
Πρέπει να πω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα ανέβασε το επίπεδο ένα κλικ παραπάνω, το ονόμασε έκτακτο συμβάν δημόσιας υγείας διεθνούς σημασίας, με διεθνείς προεκτάσεις, έχει ορίσει μέτρα ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας στις χώρες που έχουν επιδημία, στις όμορες χώρες αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που πιθανώς να δεχθούν, όπως και εμείς, ταξιδιώτες από την Νιγηρία.
Η Νιγηρία είναι μία τεράστια χώρα με 170 εκατομμύρια κόσμο, μόνο το Λάγος έχει 21 εκατομμύρια πληθυσμό, καταλαβαίνετε υπάρχουν και Έλληνες εκεί, θα αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα και άλλους ταξιδιώτες από την περιοχή οι οποίοι θα μπουν σε αυτή την κατηγορία του υπόπτου και θα αντιμετωπιστούν με παρόμοιο τρόπο.
Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας πανικοβάλλει, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα επιδημίας στην χώρα μας είναι μικρή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά και έχουμε ετοιμότητα και για εργαστηριακή διερεύνηση και για αντιμετώπιση στις πύλες εισόδου της χώρας.
Περισσότερο για αυτό θα σας πει η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις μετά χαράς να απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Είναι ηλικίας 34 ετών. Έλληνας υπήκοος ο οποίος εργάζεται στην Νιγηρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Το άλλο κρούσμα ήταν χθες, εξετάστηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, νέος άνθρωπος ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» επειδή ήταν από την Νιγηρία και αυτός με πυρετό. Και από το Νοσοκομείο Σωτηρία τον έστειλαν στο Λαϊκό όπου και εκεί διαπιστώθηκε ελονοσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Ταξιδιώτης από την Νιγηρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Υπήρχε, να σας πω ο ασθενής είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εμβολιασμό, αλλά για την ελονοσία υπάρχει ειδική προληπτική αγωγή την οποία δεν έπαιρνε.
Κα ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ:
Τζένη Κρεμαστινού, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Με όλα όσα ελέχθησαν και από την κυρία Παπανικολάου και τον κύριο Τσιόδρα, ένα μεγάλο κομμάτι έχει καλυφθεί όσον αφορά την επιδημία.
Αυτό που θα ήθελα να πω εγώ είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ από πολύ νωρίς, από τον Απρίλιο, έχει βγάλει τις πρώτες οδηγίες για τον ιό Ebola οι οποίες ανανεώνονται συνέχεια, έχουν σταλεί οδηγίες και στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την οδηγία η οποία έχει βγει ώστε να μην γίνονται άσκοπα ταξίδια προς τις 4 αυτές χώρες παρά μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
Η οδηγία αυτή βγήκε από το Υπουργείο Υγείας πριν από 2-3 μέρες και βέβαια έχουμε επίσης έρθει σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τις ιεραποστολές, με τις πρεσβείες μας στις χώρες αυτές και έχουμε ετοιμάσει μία σειρά οδηγιών που αφορούν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος θα μπορούσε να εκτεθεί ή να επανέλθει από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι, νομίζω η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις αυτές και για την αντιμετώπιση της μεταφοράς αλλά και για τη θεραπεία, τη συμπτωματική θεραπεία σε νοσοκομεία τα οποία ήδη έχουν υποδειχθεί και για το Υπουργείο Υγείας.
Και επίσης και η εργαστηριακή διάγνωση του ιού είναι και αυτή προκαθορισμένη το πού θα πάει το δείγμα και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις.
Άρα, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θεωρώ ότι το Υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με άλλους φορείς, όπως είναι και το ΕΚΕΠΥ, είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κάποιο πιθανό πρόβλημα που μπορεί να συμβεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κα ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ:
Υπάρχει ένας αλγόριθμος ο οποίος ακολουθείται για το πώς θα αντιμετωπιστεί κάθε είδους κρούσμα, είτε αυτό θα εμφανιστεί σε νοσοκομείο είτε θα πάρει τηλέφωνο είτε θα μπορέσουμε να το  εντοπίσουμε. Σε αυτά βέβαια τα οποία θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κα ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ:
Ως ύποπτα, εφ” όσον είναι ύποπτα κρούσματα.
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ή και οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα. Και εντός ολίγου θα σας φέρουμε, το ξεχάσατε αυτό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μία πολύ ωραία αφισέτα την οποία έβγαλε το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, βέβαια, και η οποία αφορά στα σημεία εισόδου, στις πύλες εισόδου όπου ενημερώνονται αυτοί οι οποίοι έρχονται, φτάνουν, στα αγγλικά και στα γαλλικά: «έχετε πυρετό; Έχετε κάποια συμπτώματα; Τηλεφωνήστε στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
Από εκεί και πέρα οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες και κατά κάποιο, όχι κατά κάποιο τρόπο, είναι τυποποιημένες.
Αυτό το οποίο επίσης ξεχάσαμε να αναφέρουμε είναι ότι πριν από λίγο έγινε εδώ στο Υπουργείο μας και με τη συμμετοχή και την παρουσία του Υπουργού μας, του κυρίου Βορίδη, μία σύσκεψη εκπροσώπων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία τα οποία έχουν κάνουν με δύο μεγάλα ζητήματα: αφ” ενός μεν με την ετοιμότητα στις πύλες εισόδου της χώρας, που έχει να κάνει βέβαια και με το μεταναστευτικό πληθυσμό και με ένα μεγάλο μέρος του το οποίο εισέρχεται παράπονα, αλλά πρέπει που έχει να κάνει και με πιθανές ανάγκες παρέμβασης της χώρας για επαναπατρισμό κάποιων ανθρώπων οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες και μπορεί να αρρωστήσουν ή να εμπίπτουν στον ορισμό του ύποπτου κρούσματος και οι οποίοι διαμένουν στις χώρες της επιδημίας.
Άρα, και για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο στη σημερινή της ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως κατά κάποιο τρόπο προαπαιτούμενο, δηλαδή την υποχρέωση των χωρών να επαναπατρίζουν τα δικά τους περιστατικά, είμαστε έτοιμοι και για αυτό.
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Να τονίσω κάτι. Αυτή τη στιγμή  στις προσβεβλημένες χώρες, τις χώρες με τις επιδημίες Ebola, η κύρια περιοχή υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού θεωρείται το περιβάλλον υγείας, οι χώροι υγείας. Και υπάρχουν μεγάλες επιδημίες μέσα σε νοσοκομεία.
Για αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα και στη σημερινή σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ελέγχου πρόληψης της διασποράς της νόσου στους χώρους υγείας.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, κάθε ύποπτο περιστατικό, το οποίο έχει συγκεκριμένο ορισμό, έχουμε συγκεκριμένο ορισμό κρούσματος ο οποίος υπάρχει από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας, το χειριζόμαστε σαν επιβεβαιωμένο.
Για αυτό τηρούνται όλα αυτά τα μέτρα, για αυτό φορούν τις ειδικές στολές το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για αυτό εμείς οι γιατροί που το υποδεχθήκαμε μέχρι να εξακριβώσουμε ακριβώς τι γινόταν φορούσαμε τις ειδικές στολές.
Έτσι αποφεύγουμε την πιθανότητα, την απειροελάχιστη πιθανότητα αυτή τη στιγμή για την πατρίδα μας. διασποράς της νόσου. Αυτή, όμως, η απειροελάχιστη πιθανότητα στην Ελλάδα είναι τεράστια πιθανότητα στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε, στις περιοχές που έχουν τα εκατοντάδες κρούσματα, κοντεύουμε να ξεπεράσουμε πλέον και τους 1.000 θανάτους.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι απαιτείται υψηλή ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα στους χώρους υγείας, στα νοσοκομεία μας, στους χώρους που θα υποδεχθούν πιθανώς ύποπτους ασθενείς.
Το σημερινό περιστατικό διαφέρει από το χθεσινό. Το σημερινό περιστατικό ήταν με ένα βαθμό επικινδυνότητας παραπάνω. Αλλά το λεπτομερές ιστορικό απέδειξε ότι υπήρχε άλλο αίτιο το οποίο και εργαστηριακά επιβεβαιώθηκε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με βιολογικές εκκρίσεις από πάσχοντες αρρώστους, δηλαδή αίμα, ιστούς, βιολογικά υλικά όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα.
Εδώ να τονίσουμε ότι σεξουαλικά μπορεί να μεταδίδεται έως και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωση ενός περιστατικού που έχει νοσήσει.
Επίσης με άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, κυρίως ιατρικά εργαλεία.
Άρα, δεν είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται αερογενώς. Δεν είναι γρίπη, να το τονίσουμε αυτό.
Επίσης είναι ιός ο οποίος είναι θανατηφόρος, το ποσοστό κυμαίνεται από 50% έως και πάνω του 90%. Στην τωρινή επιδημία είναι κάπου προς το 50%-60%. Δεν θεραπεία, υπάρχουν πειραματικά φάρμακα που δοκιμάζονται, δοκιμάστηκαν και στους δύο Αμερικανούς υπηκόους οι οποίοι επαναπατρίστηκαν στην Αμερική μετά την προσβολή τους από τη νόσο στις πληγείσες χώρες.
Και η ανθρωπότητα αναμένει με αγωνία την δοκιμή αυτών των πειραματικών φαρμάκων που φαίνεται ότι δουλεύουν στους Αμερικανούς και στις προσβεβλημένες χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Δεν υπάρχει εμβόλιο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία προσπάθεια για εμβόλιο το οποίο πειραματικά ελπίζουμε να αρχίσει να εφαρμόζεται στις προσβεβλημένες χώρες μετά την αρχή του φθινοπώρου.
Κα ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ:
Η πρόληψη είναι η λήψη μέτρων μη επαφής με αυτά τα μολυσμένα υλικά ή τα βιολογικά υγρά.
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και από ζώα έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδεται, ζώντα ή νεκρά. Από άγρια ζώα, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο τα καταναλώνουν αλλά εμείς δεν καταναλώνουμε. Νυχτερίδες, πιθήκους και λοιπά.
Ένα άλλο θέμα θα μου επιτρέψετε να θίξω, που ήταν παράλειψή μας, ήταν το θέμα για το οποίο δημιουργήθηκε μία ανησυχία για το θέμα της εισόδου του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος.
Έχουμε δώσει σαφείς και πλήρεις οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις συναρμόδιες μάλλον, δηλαδή λιμενικό, αστυνομία, όλους αυτούς οι οποίοι έρχονται σε πρώτη επαφή, αν θέλετε, με αυτό τον πληθυσμό. Και εδώ οι οδηγίες είναι σαφέστατες και ο σχεδιασμός είναι σαφέστατος για τη διαχείριση πιθανών ύποπτων κρουσμάτων.
Σε ό,τι αφορά όμως τους μετανάστες, και πρέπει να τονίσω ότι η είσοδος μεταναστών από τις λεγόμενες ύποπτες χώρες, αυτές τις τέσσερις αφρικανικές χώρες, είναι ελάχιστη. Δηλαδή στις τελευταίες καταγραφές του ΕΚΕΠΥ ήταν ένας μετανάστης από τη Σιέρα Λεόνε σε 6.500-7.000. Δηλαδή είναι πολύ μικρό το ποσοστό.
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Και απαιτεί και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και επίσης υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας. Ο χρόνος για να φτάσει συνήθως ένας παράνομος μετανάστης από την κεντρική Αφρική σε πύλη εισόδου της Ελλάδας είναι αρκετά μεγάλος ώστε να έχει εξελιχθεί η νόσος και να έχει εμφανιστεί, για να μην πω ότι….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Είναι γύρω στις 20 μέρες αλλά ο συνηθέστερος χρόνος νομίζω που δίνει η βιβλιογραφία είναι γύρω στις 10, ο συνηθέστερος.
Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Είναι από 2 έως 5 με 7 μέρες συνήθως, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και 20. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Επίσης, για να τελειώσουμε αυτό το κεφάλαιο, πρέπει να πούμε ότι στα κέντρα υποδοχής των μεταναστών, αυτά τα οποία υπάρχουν σε διάφορα σημεία της χώρας, και στην Αθήνα αλλά και σε πύλες εισόδου, στην Κόρινθο και στον Έβρο και στα νησιά, υπάρχει πλήρης έλεγχος διότι εκεί λειτουργούν ιατρικές ομάδες οι οποίες είναι ενημερωμένες κάτω από την ευθύνη του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τουλάχιστον προς τα παρόν.
Νομίζω τα έχουμε εξαντλήσει τα θέματα.
Η κυρία Κύρλεση είναι Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο.
Κα ΚΥΡΛΕΣΗ:
Πέρα από όσα έχουν ειπωθεί έχω να πω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι σε απόλυτη συνεργασία και άριστη συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ. Είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα.
Και για να μην υπάρχει ανησυχία για το κρούσμα της ελονοσίας, έχω να υπογραμμίσω ότι είναι εισαγόμενο, για να μην αρχίσει ο κόσμος και φοβάται ότι τι γίνεται στην χώρα μας, έχουμε ελονοσία. Τον κρούσμα αυτό είναι εισαγόμενο και έχει περιφρουρηθεί και απελευθερώθηκαν και αλγόριθμοι πώς οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν ανάλογα με την περίπτωση για περιστατικό ύποπτο από τον ιό Ebola.
Κα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, νομίζω ότι έχουμε διευκρινίσει όλα τα θέματα.

Διαβάστε επίσης

Ο ιός Έμπολα. Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Ενημέρωση από επιτελικά στελέχη υγείας για τον ιό Έμπολα. Rating: 5 Reviewed By: hatime