Οι γονιδιακές αναλύσεις είναι
το κλειδί για την εξατομικευμένη θεραπεία
το κλειδί για την εξατομικευμένη θεραπεία
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του 1ου Θεματικού Συμποσίου με θέμα «Η Συμβολή Γονιδιακών Αναλύσεων στην Προδιάθεση, Διάγνωση, Πρόγνωση και Ορθή Φαρμακολογική Προσέγγιση Ασθενειών» που οργανώθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Μαρτίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» με την συμμετοχή περισσοτέρων από 350 συνέδρων.
Πρακτικά, αυτό, όπως τόνισε ο Δρ Νικόλαος Δρακούλης, ιατρός , Επικ. Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας , Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Συμποσίου, σημαίνει ότι η φαρμακευτική θεραπεία θα μπορεί να επιλεγεί ανάλογα με τα εξειδικευμένα γενετικά χαρακτηριστικά ενός ασθενούς, συνυπολογίζοντας, βεβαίως και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους είναι εκτεθειμένος. Με αυτό τον τρόπο, οι γιατροί θα μπορούν να υπολογίζουν και να συνταγογραφούν τη σωστή δόση ενός φαρμάκου για κάθε ασθενή αντί να δίνουν μία δόση για όλους με βάση μόνο χαρακτηριστικά όπως το βάρος και η ηλικία. Επιπλέον, η γνώση του γονιδιώματος του ασθενούς επιτρέπει τη δημιουργία νέων πιο στοχευμένων θεραπειών για ομάδες ατόμων με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ.
Η γονιδιακή ανάλυση και η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει την επιλογή του σωστού φαρμάκου με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μειώνοντας, τελικά, και τη φαρμακευτική δαπάνη.
Τα οφέλη από τις γονιδιακές αναλύσεις, συνέχισε ο κος Δρακούλης, είναι τεράστιας σημασίας αφού όπως έχει αποδειχθεί από τις μέχρι σήμερα έρευνες και την μέχρι σήμερα χρήση τους
- · Βελτιστοποιούν την φαρμακευτική αγωγή με εξατομίκευση της αγωγής του ασθενή ώστε να ταιριάζει στο δικό του μοναδικό γενετικό προφίλ
- · Παρέχουν καλύτερο σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, μειώνοντας τον κίνδυνο και το πιθανό λάθος από τη συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν ανταποκρίνονται στον γενετικό κώδικα του συγκεκριμένου ασθενή, που σαν αποτέλεσμα έχει την μη αναμενόμενη απόκριση του οργανισμού του στο φάρμακο ή ακόμα και την πρόκληση ανεπιθύμητων παρενεργειών από τη λήψη του.
- · Παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της γενετικής
Σε διεθνές επίπεδο, παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας για το ρόλο των γονιδιακών αναλύσεων και πολλές γονιδιακές αναλύσεις εφαρμόζονται στην καθημερινή ιατρική πράξη. Συγκεκριμένα, ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από ψυχιάτρους στην φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης και των διαφόρων ψυχώσεων με αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, από νευρολόγους στην αντιμετώπιση της επιληψίας με αντιεπιληπτικά, από αιματολόγους και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων κατά τη χορήγηση θεραπείας με αντιπηκτικά και υπολιπιδαιμικά φάρμακα, καθώς και από νεφρολόγους και αιματολόγους κατά την ανοσοκαταστολή μεταμοσχευμένων ασθενών. Επίσης, γονιδιακές αναλύσεις εφαρμόζονται ευρέως και στην ογκολογία, όπου εξετάζεται το γονιδίωμα των ίδιων των νεοπλασμάτων για να αναγνωριστεί η ευαισθησία τους σε συγκεκριμένες στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες.
Στη χώρα μας πολύ λίγες γονιδιακές αναλύσεις χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ιατρική πράξη και αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης της ιατρικής κοινότητας, συνέχισε ο κος Δρακούλης. Η εξατομίκευση της θεραπείας και η αποτελεσματική ενσωμάτωσή της στην καθημερινή κλινική πράξη πρέπει να αποτελέσει εργαλείο τόσο για την πρόληψη όσο και για την ορθή θεραπευτική προσέγγιση ασθενειών
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire