των Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος, Θάλεια Γούτου, αισθητικός, medlabnews.gr
Η ακμή είναι ένα σημαντικό δερματικό πρόβλημα, ή καλύτερα μία ασθένεια, που ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες. Το ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο της ασθένειας αυτής και στις δύο κατηγορίες είναι πολύ σημαντικό. Η ακμή και οι ουλές που προκαλεί επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την αποδοχή των ασθενών από τρίτους, ακόμα και την ανεύρεση εργασίας σε πολλές περιπτώσεις. Τα ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι πάσχοντες από ακμή περιλαμβάνουν την αντικοινωνικότητα, τη μειωμένη αυτοπεποίθηση, την κατάθλιψη, τη σύγχυση, τον θυμό κ.α.
Αίτια εμφάνισης ακμής:
Η εμφάνιση της ακμής είναι αποτέλεσμα της φράξης και της φλεγμονής των σμηγματορροϊκών θυλακίων του δέρματος. Τα βασικά αίτια που προκαλούν την ακμή είναι:
- · Η υπερπαραγωγή των κυττάρων που δομούν τον σμηγματοροϊκό αδένα
- · Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος
- · Η μόλυνση του δέρματος από το βακτήριο Propionibacterium acnes (P.acnes)
- · Η φλεγμονώδης απάντηση του δέρματος στην παραπάνω μόλυνση
Θεραπεία της ακμής:
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ακμής είναι ποικίλα και έχουν δράση σε έναν ή περισσότερους παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα. Οι πιο συχνές θεραπείες έχουν να κάνουν με χρήση αντιβιοτικών ή αντιμικροβιακών σκευασμάτων, με κερατολυτικούς παράγοντες (όπως είναι το σαλικυλικό οξύ), καθώς και με την από το στόμα λήψη ειδικών αντιβιοτικών. Η ασφαλέστερη ίσως μέθοδος για την καταπολέμηση της ακμής είναι η φωτοδυναμική θεραπεία.
Πρωτοποριακή αντιμετώπιση της ακμής με φωτοδυναμική θεραπεία!
Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιεί καθαρό φως απαλλαγμένο από UV ακτινοβολία σε ειδικό μήκος κύματος που στοχεύει στο βακτήριο της ακμής P.acnes. Υπάρχουν δύο είδη φωτός που χρησιμοποιούνται στη φωτοδυναμική θεραπεία, το μπλε φως, το οποίο είναι βακτηριοκτόνο, και το κόκκινο φως το οποίο διεγείρει τους ινοβλάστες για την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνει τη λιπαρότητα και αντιμετωπίζει τις ουλές. Ανάλογα με τον τύπο της ακμής συνίσταται η εναλλαγή των δύο τύπων φωτός ανά συνεδρία.
Απόλυτα ασφαλής μέθοδος χωρίς παρενέργειες και για όλους τους τύπους δέρματος
Το φως που χρησιμοποιείται δεν είναι laser και δεν καίει το δέρμα. Μετά τη θεραπεία ο θεραπευόμενος μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο και να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του. Η μόνη περίπτωση που η φωτοδυναμική θεραπεία αντενδείκνυται είναι σε άτομα με έντονη φωτοευαισθησία που προκύπτει είτε από κάποια πάθηση (όπως επιληψία ή πορφυρία) ή από λήψη φωτοευαίσθητων φαρμάκων. Για την αντιμετώπιση της ακμής, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, συνήθως προτείνεται ένας αριθμός 6-8 συνεδριών, με την κάθε συνεδρία να διαρκεί 30 Λεπτά και με συχνότητα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι από 1 έως 3 μήνες.
Πλεονεκτήματα της φωτοδυναμικής θεραπείας σε σχέση με άλλες μεθόδους:
Πλεονεκτήματα της φωτοδυναμικής θεραπείας σε σχέση με άλλες μεθόδους:
Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι η απόλυτη ασφάλεια και τα γρήγορα και ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς η φωτοδυναμική θεραπεία αντιμετωπίζει σε διάφορα επίπεδα το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της ακμής. Έρευνες δείχνουν ότι η από του στόματος λήψη αντιβιοτικών προκαλεί παρενέργειες όπως οι ζαλάδες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι αλλεργικές αντιδράσεις κ.α. ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητα του βακτηρίου P.acnes. Αντίθετα η φωτοδυναμική θεραπεία δεν έχει καμία παρενέργεια ενώ δίνει πολύ καλά αποτελέσματα αρκετά γρήγορα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μετά το πέρας της θεραπείας το δέρμα μένει ενυδατωμένο και ελαστικό αντίθετα με τις συμβατικές μεθόδους που συνήθως ξηραίνουν το δέρμα.
Άλλες εφαρμογές της Φωτοδυναμικής Θεραπείας
Η φωτοδυναμική θεραπεία πρωτίστως χρησιμοποιήθηκε στη δερματολογία όσον αφορά τη θεραπεία κάποιων τύπων καρκίνου του δέρματος. Επίσης χρησιμοποιείται σε μονάδες εγκαυμάτων για την ανάπλαση του δέρματος αλλά και στην αποκατάσταση χειρουργικών περιστατικών, ουλών και κατακλίσεων. Αυτές ήταν και οι πρώτες χρήσεις της φωτοδυναμικής θεραπείας. Οι ιατροί παρατήρησαν ότι στην περιοχή που γινόταν η θεραπεία, το γύρω δέρμα εμφανίζονταν πολύ πιο ελαστικό και ενυδατωμένο. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για την εισαγωγή της φωτοδυναμικής θεραπείας στην αισθητική. Εκτός από την ακμή, το κόκκινο φως προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ουλών, των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των δυσχρωμιών (πανάδων).
Διαβάστε επίσης
Διαβάστε επίσης
- Aποτελεσματική θεραπεία ακμής με μπλε φως!
- Πανάδες ή μέλασμα. Τι είναι; Πώς δημιουργούνται; Ποια τα αίτια;
- Aποτελεσματική ακίνδυνη θεραπεία ακμής με την πρωτοποριακή μέθοδο της Φωτοδυναμικής Θεραπείας
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire