728x90 AdSpace


jeudi 20 septembre 2012

Η οικονομική κρίση απειλεί με λουκέτο τα λίγα κέντρα Αλτσχάιμερ που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι ανοϊκοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr

Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ανοϊκών ασθενών στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις Εταιρείες Αλτσχάιμερ όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν:  ιατρείο Μνήμης, θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, τροποποίηση προβληματικών συμπεριφορών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, γυμναστική και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές και τις οικογένειες. Αλλά ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων. Αντί γι’ αυτό η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το κλείσιμο των λίγων υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών.
"Σήμερα οι επαγγελματίες Υγείας που στελεχώνουν τα Κέντρα Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί για 6 συνεχείς  μήνες και το μέλλον είναι αβέβαιο όπως μας δήλωσαν από το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε τους Υπουργούς, τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αφεθούν οι ανοϊκοί ασθενείς χωρίς φροντίδα και θεραπεία και οι οικογένειές τους χωρίς συμπαράσταση στη χώρα μας. Πιστεύουμε πώς η διάσωση της οικονομίας της χώρας συμβαδίζει με τη διάσωση των ανθρώπων της και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας και ειδικότερα οι ανυπεράσπιστοι ασθενείς με άνοια, τα δικαιώματα των οποίων προσπαθούμε να υπηρετούμε πάντα με ευαισθησία και συνέπεια.Δηλώνει η Πρόεδρος της Εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος.


Τι είναι η νόσος του Alzheimer;
Η νόσος του Alzheimer είναι μια επίκτητη και εμμένουσα έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων, που επηρεάζει πολλαπλά γνωστικά πεδία, και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας και είναι υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας.

Κατά γενικό κανόνα, θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός ότι με την πάροδο της ηλικίας η μνήμη αρχίζει να παρουσιάζει κάποια σημάδια “κόπωσης“.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, τα οποία:
-έχουν την τάση να επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου
-επηρεάζουν και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. προσανατολισμό, προσοχή, συγκέντρωση, σκέψη, ομιλία)
-είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε το άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (για παράδειγμα: ξεχνά σημαντικά γεγονότα που έγιναν πολύ πρόσφατα, μπερδεύει τα ραντεβού, αρχίζει να χάνει τον προσανατολισμό του σε γνωστούς χώρους, ξεχνά το «μάτι» της κουζίνας ανοιχτό, αρχίζει να συγχέει γνωστά πρόσωπα, κλειδώνεται έξω από το σπίτι κ.λπ.).
Άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα, πιθανώς πάσχουν από άνοια του τύπου Alzheimer. Πρόκειται για μία νόσο, τα συμπτώματα της οποίας - στα αρχικά στάδια - μπορεί να είναι τόσο ελαφρά ώστε να συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας ή με «απλές διαταραχές της μνήμης». Ωστόσο, καθώς επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στα προχωρημένα στάδια, (ενδεχομένως αρκετά χρόνια μετά τα πρώτα συμπτώματα), σε σοβαρή αποδιοργάνωση του ατόμου.


Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.




Επιδημιολογία της νόσου του Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer αποτελεί την πιο συχνή αιτία άνοιας
Σε διάφορες μελέτες υπεύθυνη για το 40-74% του συνόλου των ανοιών.
17-25 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν υπολογίζεται ότι πάσχουν από την νόσο Alzheimer.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 140.000 με 160.000 ασθενείς με άνοια.                 
Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 140-160.000 ασθενείς με άνοια.
Η νόσος Αlzheimer είναι η Τρίτη πιο πολυέξοδη νόσος, μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο

Ποιά είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Alzheimer είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία εκδηλώνεται με:
- επανάληψη ερωτήσεων
- χάσιμο πραγμάτων 
- αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων, 
- αδυναμία αποθήκευσης γεγονότων που συνέβησαν.
Αργότερα: ο ασθενής ξεχνάει ονόματα, ακόμα και συγγενών του και στο τέλος ζει στο παρελθόν.
Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Azlheimer είναι οι αφασικές διαταραχές.Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, περιγράφουν μια λέξη αντί να την ονοματίσουν και ο λόγος τους γίνεται λιγότερο αυθόρμητος και πιο φτωχός. 
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται χρονικά και αργότερα χωρικά.


Ποιά είναι τα στάδια της νόσου του Alzheimer

Υπάρχει πολύ μεγάλη ετερογένεια στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολή η πρόβλεψη της πορείας της νόσου από τους ειδικούς. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που πολύ γρήγορα διανύουν όλες τις φάσεις της νόσου και αποβιώνουν μέσα σε λίγους μήνες, ενώ σε άλλους ασθενείς η νόσος εξελίσσεται βραδέως και ο θάνατος επέρχεται πολλά χρόνια αργότερα.


Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και εξασφαλίζουν στον ασθενή πολλά και καλά χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εντονότερες από το φυσιολογικό για την ηλικία σας, απευθυνθείτε άμεσα είτε στον οικογενειακό σας γιατρό είτε σε γιατρό ειδικευμένο σε προβλήματα μνήμης. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε, θα αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Υπάρχει θεραπεία για την νόσο Alzheimer;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να προλαμβάνει ή να σταματά πλήρως την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί ειδικά σκευάσματα για την άνοια, με τα οποία μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε την επιδείνωση και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της νόσου.


Η Μάγδα Τσολάκη, καθ. Νευρολογίας ΑΠΘ, αποκαλύπτει το μυστικό για την καταπολέμηση του Alzheimer. Τρία είναι τα στοιχεία της ασπίδας προστασίας κατά της νόσου, ένα εκ των οποίων το ελληνικό DNA!


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η οικονομική κρίση απειλεί με λουκέτο τα λίγα κέντρα Αλτσχάιμερ που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι ανοϊκοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα. Rating: 5 Reviewed By: hatime