Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία ( UV- B) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Η έκταση του ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από την θερμότητα (δηλαδή ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε και στο κρύο, στα χιόνια).
Οι κλινικές εκδηλώσεις του ηλιακού εγκαύματος κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο.
Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται είναι ενυδάτωση της περιοχής αλλά, παράλληλα, προστασία από μόλυνση.
Το φως δεν είναι μια ενιαία ακτινοβολία αλλά ένα φάσμα ακτινοβολιών, μερικές μάλιστα από αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Την ακτινοβολία πέραν του ιώδους (βιολετί) την ονομάζουμε υπεριώδη ακτινοβολία (ultraviolet) και την ακτινοβολία πέραν του ερυθρού (κόκκινο) υπέρυθρη (infrared). Την υπεριώδη δεν την βλέπουμε αλλά και δεν την αισθανόμαστε άμεσα παρά μόνο όταν τα εγκαύματα στο δέρμα έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν. Την υπέρυθρη δεν την βλέπουμε επίσης αλλά η θερμότητα που εκλύει την κάνει άμεσα αντιληπτή.
Κάποιες όμως συχνότητες του φάσματος είναι απαραίτητες και ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του δέρματος. Το δέρμα "τρέφεται" από το σωστό φως. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να συνθέτει βιταμίνη D. Επίσης κάποιες συχνότητες, όπως θα δούμε παρακάτω, διεγείρουν κύτταρα της επιδερμίδας, τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και άλλων πρωτεϊνών που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του δέρματος. Το φως λοιπόν κάνει καλό αν είναι στη σωστή συχνότητα, στη σωστή δόση και, επίσης σημαντικό, χωρίς άλλες φασματικές προσμίξεις.
Πώς όμως εξασφαλίζουμε τις τρεις αυτές παραμέτρους; Σωστή συχνότητα, σωστή δόση και φασματική καθαρότητα; Και πώς ξέρουμε ποια είναι η σωστή συχνότητα, ποια η σωστή δόση; Η απάντηση ήρθε στη δεκαετία του '80 με την έρευνα για τη χρήση φωτός στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος. Μετά από μια δεκαετία ερευνών διαπιστώθηκε ότι τα 633 νανόμετρα ήταν η βέλτιστη συχνότητα για τη διέγερση των ινοβλαστών χωρίς να διεγείρεται παράλληλα ο περιβάλλον ιστός. Η δόση τυποποιήθηκε στην εξέλιξη των συστημάτων ώστε τώρα να θεωρούμε ως βέλτιστη τα 126 Joules/cm2 σε διάστημα 20 λεπτών της ώρας.
Οι ινοβλάστες (fibroblast) διεγείρονται στα 630-670 νανόμετρα |
Στις συνθήκες αυτές οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και η λειτουργία τους αυτή εξασφαλίζει υγιές δέρμα με νεανική φρεσκάδα στην όψη αλλά και στην αίσθηση. Εκτός από τη διέγερση των ινοβλαστών με φασματικά καθαρό φως δεν έχουμε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Συγκεκριμένα η φωτοδυναμική θεραπεία δρα στους ινοβλάστες και τους κάνει να παράγουν καλύτερη ποιότητα κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες
Η φωτοδυναμική θεραπεία αναπτύχθηκε περίπου το 1985 στην ιατρική, για την θεραπεία καρκινικών βλαβών. Συγκεκριμένα καρκινικές βλάβες αποκαθίσταντο πλήρως σε μια μόνο συνεδρία. Η ισχυρή δύναμη του καθαρού φωτός, στην αποκατάσταση τόσο σημαντικών βλαβών του δέρματος, έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος στην ιατρική αισθητική.
Εφαρμογή φωτοδυναμικής θεραπείας σε έγκαυμα |
Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια επαναστατική μέθοδος αισθητικής δερματολογικής θεραπείας με απόλυτα καθαρό φως, χωρίς UVA ή UVB, για την φυσική αναζωογόνηση του δέρματος. Είναι η καθαρότερη φασματικά πηγή φωτός στον κόσμο που όμως δεν είναι λέιζερ, και αναζωογονεί φυσικά το δέρμα έχοντας τα εξής αποτελέσματα:
• Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
• Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες
• Ενίσχυση αγγειοδιαστολής, κυκλοφορίας του αίματος και οξυγόνωσης των ιστών
• Μείωση της ροής σμήγματος
• Εξόντωση των βακτηριδίων που προκαλούν μολύνσεις σε περιπτώσεις ακμής
Η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μια τελείως φυσική μέθοδο αναζωογόνησης του δέρματος με φυσικές λειτουργίες που εξουδετερώνει το φαινόμενο της φωτογήρανσης. Η ευεργετική επίδραση του φωτός στο σώμα και στη ψυχή έχουν αναγνωριστεί από την ιατρική, και τώρα αποτελεί πρωτοπορία στην αισθητική. Τα αποτελέσματα από την φωτοδυναμική θεραπεία είναι πολλαπλά:
Γενική σύσφιξη του δέρματος, ενυδάτωση, ελαστικότητα, βελτίωση της υφής του δέρματος, εξομάλυνση των δυσχρωμιών και των ουλών, λείανση σε βάθος και σε μάκρος των ρυτίδων.
Όπως είναι κατανοητό, η φωτοδυναμική θεραπεία, δεν καίει, δεν κάνει ζημιά στο δερματικό ιστό, όπως όλες οι άλλες μέθοδοι, αλλά λειτουργεί με απόλυτα φυσικό τρόπο. Γι' αυτό λοιπόν η μέθοδος αυτή, μπορεί να εφαρμοσθεί όλες τις εποχές, ακόμα και το καλοκαίρι, σε σχέση με όλες τις άλλες μεθόδους που αντενδείκνυνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αμέσως μετά την εφαρμογή, ο θεραπευόμενος μπορεί να βγει στον ήλιο, χωρίς κανένα κίνδυνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ
• Να μην παραμελούμε ένα κάψιμο ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες.
• Να μην ξεχνάμε να ελέγχουμε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.
• Να μη χρησιμοποιείται λευκοπλάστης.
• Να μην εφαρμόζονται αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο.
• Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων.
• Να μη χρησιμοποιείται οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
• Δε θα πρέπει να σπάμε τις φλύκταινες.
Φροντίστε να κάνετε το συντομότερο μια εξέταση δέρματος με ψηφιακή χαρτογράφηση για να εντοπιστεί έγκαιρα μια ελιά-σπίλος που έχει αλλάξει και πρέπει να αξιολογηθεί και να παρακολουθηθεί. Για να δείτε τι είναι η εξέταση και πώς γίνεται διαβάστε σχετικά.
Πηγή: Medispa,
Διαβάστε επίσης
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire