Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου με σκοπό τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να πραγματοποιηθούν θετικές περιβαλλοντικές δράσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η περιβαλλοντική υγεία αφορά όλους του φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς εξωτερικούς παράγοντες καθώς και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραγόντων και προσανατολίζεται προς την αποτροπή της εμφάνισης ασθενειών και την ανάπτυξη ενός φιλικού περιβάλλοντος.
10 στοιχεία για την πρόληψη ασθενειών μέσω ενός υγιούς περιβάλλοντος
1. Παγκοσμίως, 13 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν φροντίζοντας για ένα πιο υγιές περιβάλλον.
2. Παγκοσμίως, το 1/3 των παιδικών ασθενειών (παιδιών κάτω των 5 ετών) οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το μολυσμένο νερό και η μόλυνση της ατμόσφαιρας.
3. Κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν 4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών (κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες) αντιμετωπίζοντας περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η μόλυνση του νερού και του αέρα.
4. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κύριες ασθένειες που προκαλούνται από το περιβάλλον είναι οι διαρροϊκές ασθένειες, οι λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού, οι ακούσιοι τραυματισμοί και η ελονοσία.
5. Η καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος θα μπορούσε να αποτρέψει το 40% των θανάτων από ελονοσία, το 41% των θανάτων από λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού και το 94% των θανάτων από διαρροϊκές ασθένειες.
6. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, το 1/3 των θανάτων και των ασθενειών προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
7. Στις αναπτυγμένες χώρες, το ασφαλές περιβάλλον μπορεί να μειώσει σημαντικά τα περιστατικά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών ασθενειών, του άσθματος, των λοιμώξεων του κάτω αναπνευστικού, των μυοσκελετικών ασθενειών, των τραυμάτων από τροχαία ατυχήματα, των δηλητηριάσεων και των πνιγμών.
8. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τις 85 από τις 102 κατηγορίες ασθενειών που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Παγκόσμιας Υγείας.
9. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους και τις ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων όπως η προαγωγή ασφαλούς αποθήκευσης νερού στα σπίτια, τα αποτελεσματικότερα μέτρα υγιεινής και η χρήση φιλικότερων.
10. Άλλες παρεμβάσεις για ένα φιλικότερο περιβάλλον είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των κτηρίων, ο σωστός χειρισμός των τοξικών ουσιών σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους και η καλύτερη διαχείριση του νερού.
Πηγή World Health Organization
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire