Τα εορταστικά καλέσματα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την σιλουέτα και το στομάχι καθώς οδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες. Πιο επιβαρυντικά αναδεικνύονται τα δύο λουκούλλεια γεύματα που παραδοσιακά συνοδεύουν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στα δύο αυτά ξεχωριστά δείπνα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες αφού το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, ενώ η ποσότητα του σερβιριζόμενου φαγητού είναι υπερβολικά μεγάλη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, το μενού ολοκληρώνεται από μια ποικιλία από γευστικά και άκρως παχυντικά επιδόρπια που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο και διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις διατροφικές κραιπάλες. Για να μην σας πέσει «βαρύ» το ρεβεγιόν δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος! Στον διατροφικό οδηγό επιβίωσης των Χριστουγέννων που ακολουθεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου δίνει έξυπνες συμβουλές που «κόβουν» την όρεξη και την λαιμαργία, ώστε να διασκεδάσετε στις γιορτές χωρίς να φορτωθείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Έτσι θα υποδεχτείτε τη νέα χρονιά φορώντας με άνεση το στενό σας τζιν παντελόνι, δείγμα πως οι εορταστικές διατροφικές κραιπάλες δεν άφησαν τα σημάδια τους πάνω στην σιλουέτα σας!
Συμβουλές για τις διατροφικές παγίδες των γιορτών
Φάτε κάτι πριν από τις εξόδους των Χριστουγέννων
Αν είστε καλεσμένοι να φάτε έξω αργά το βράδυ, μην φύγετε τελείως νηστικοί από το σπίτι σας για την χριστουγεννιάτικη έξοδο. Μισή ώρα προτού φύγετε για την γιορταστική έξοδο τσιμπήστε ένα υγιεινό σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που κόβει την όρεξη, όπως ένα μήλο, μερικά κράκερ ολικής άλεσης, μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (έως 2%) για να ξεγελάσετε την πείνα σας. Έτσι όταν θα έρθει η ώρα του Χριστουγεννιάτικου δείπνου θα είστε πιο συγκρατημένοι σε ότι αφορά τις διατροφικές κραιπάλες και δεν θα φάτε από καθαρή λαιμαργία μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση χρειάζεστε για να χορτάσετε.
Σερβιριστείτε μια φορά ή σε μικρό πιάτο στα καλέσματα των Χριστουγέννων
Αν βρεθείτε σε φιλικό σπίτι ή εστιατόριο κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων όπως όπου το γεύμα είναι ένας τεράστιος μπουφές, δείξτε αυτοσυγκράτηση. Γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας με σαλάτες που έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κυρίως φαγητά και προσθέστε και λίγο κρέας ή ψάρι (μια πηγή πρωτεϊνης δηλαδή) για να χορτάσετε καλύτερα. Αφαιρέστε από το κρέας το ορατό λίπος (πέτσα) αν υπάρχει και μασήστε αργά την τροφή σας καθώς το μήνυμα του κορεσμού αργεί να φτάσει στον εγκέφαλο. Αν θέλετε να σερβιριστείτε δύο φορές (γιατί έτσι κάνουν οι περισσότεροι) χρησιμοποιήστε το πιάτο του γλυκού που είναι μικρότερο σε μέγεθος και πάλι ξεκινήστε με μια πλούσια μερίδα από σαλατικά, αφήνοντας τα υπόλοιπα εδέσματα για τον δεύτερο -μικρό «γύρο».
Αποφύγετε τα πολύ παχυντικά πιάτα στις χριστουγεννιάτικες εξόδους
Αν θέλετε να κρατήσετε τη γραμμή σας μέσα στις γιορτές και να αποφύγετε τις περισσότερες διατροφικές παγίδες, αποφύγετε τις πιο παχυντικές συνταγές του μενού, όπως είναι τα λαζάνια στον φούρνο με τυριά και κρέμα γάλακτος, τα σουφλέ τυριών, καθώς και οι πίτες και τάρτες. Επίσης αποφύγετε τα κρεατικά που σερβίρονται με αρκετή σάλτσα-τύπου μπριάμ και προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογές όπως σολομός σχάρα και καπνιστός, σφυρίδα σχάρα (χωρίς σάλτσες από μαγιονέζα), ψητά λαχανικά, σουβλάκι κοτόπουλου ή ψαριού και από σαλάτες ρόκα παρμεζάνα με μπαλσάμικο ξύδι.
Μην τσιμπολογάτε ψωμί στα εορταστικά γεύματα
Όταν βγαίνετε για φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες κρατήστε μακριά σας το καλάθι με το ψωμί, (τα buns, και τα κριτσίνια). Το ψωμί σαν συνοδευτικό του φαγητού είναι περιττό και με το τσιμπολόγημα μπορείτε να φορτωθείτε με αρκετές περιττές θερμίδες.
Μην αλατίζετε το φαγητό και στα τραπέζια των Χριστουγέννων
Μην το παρακάνετε με το αλάτι στο σερβίρισμα των εορταστικών γευμάτων. Το αλάτι ανεβάζει την πίεση και κάνει κακό στις αρτηρίες, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και πρήξιμο λόγω κατακράτησης νερού. Χρησιμοποιήστε άλλα μυρωδικά σαν το πιπέρι που δε φουσκώνουν και δεν βλάπτουν την υγεία.
Με μέτρο το αλκοόλ στα καλέσματα των γιορτών
Πιείτε άφθονο νερό προτού ξεκινήσετε να τρώτε τα εορταστικά γεύματα και συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό ή ένα ποτήρι κρασί. Το λευκό κρασί δεν ξεπερνά τις 70 θερμίδες ανά ποτήρι ενώ το κόκκινο τις 85 θερμίδες ανά ποτήρι και επιπλέον το τελευταίο εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, αφού κάθε γραμμάριο αλκοόλ παχαίνει περίπου όσο και ένα γραμμάριο λίπους. Ιδιαίτερα παχυντικά είναι τα κοκτέιλ με πολλή ζάχαρη ή γλυκά λικέρ όπως η γρεναδίνη (σιρόπι ροδιού) που φτάνουν τις 250 θερμίδες ανά ποτήρι και γι αυτό θα πρέπει να τα αποφεύγετε.
Καλύτερα κυρίως φαγητό παρά ορεκτικά στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια
Αν τρώτε το εορταστικό σας γεύμα σε τραπέζι που θα μοιραστείτε ορεκτικά με τους συνδαιτυμόνες σας μην τσιμπολογάτε κατευθείαν από τις πιατέλες γιατί έτσι δεν ελέγχετε πόσο τρώτε. Προτιμήστε να σερβίρετε μια προκαθορισμένη ποσότητα στο πιάτο σας και απολαύστε την με το πάσο σας.
Μαχαίρι στους ξηρούς καρπούς που συνοδεύουν τα χριστουγεννιάτικα ποτά
Μην το ρίξετε στο ποτό πριν το φαγητό, τσιμπολογώντας αλμυρούς ξηρούς καρπούς από διάφορα μπολ. Το αλάτι που περιέχουν προκαλεί έντονη δίψα και έτσι ασυναίσθητα πίνετε περισσότερο αλκοόλ το οποίο αφενός σας ζαλίζει (και ίσως σας δημιουργήσει hangover το επέμονο πρωί) και αφετέρου σας παχαίνει. Για να συνοδέψετε το ποτό σας ζητήστε μπαστουνάκια λαχανικών ραντισμένα με ξύδι ή λεμόνι.
Καλύτερα φρούτο αντί για γλυκό στα εορταστικά τραπέζια
Την ώρα του γλυκού σηκωθείτε να χορέψετε ώστε να το παρακάμψετε. Αν το κάλεσμα δεν εξελιχθεί σε χορευτικό πάρτι και μείνετε καθηλωμένοι στα τραπέζι, ρίξτε το στην κουβεντούλα παραγγέλνοντας ένα αρωματικό καφέ ή διαλέξτε την πιο υγιεινή επιλογή στον μπουφέ όπως γιαούρτι με φρούτα ή κάποιο δροσερό ζελέ. Αν υπάρχουν φρούτα στο μενού προτιμήστε τα. Αν πάλι νιώθετε πολύ μεγάλη επιθυμία για κάτι γλυκό επιλέξτε το αγαπημένο σας γλύκισμα με το λιγότερο βούτυρο και την λιγότερη κρέμα γάλακτος (π.χ. μια bitter μους σοκολάτας) και σερβιριστείτε μια μικρή μερίδα σε μέγεθος μπουκιάς, που ικανοποιεί την ανάγκη για ζάχαρη χωρίς να φορτώνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
Μελομακάρονο Vs κουραμπιέ για τα Χριστούγεννα
Στο αιώνιο δίλημμα κουραμπιέ ή μελομακάρονο διαλέξτε μελομακάρονο χωρίς όμως επικάλυψη σοκολάτας. Επίσης προτιμήστε τα μικρά μελομακάρονα σε μέγεθος μπουκιάς αντί για τα μεγάλα και αρκεστείτε σε ένα. Μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση των θερμίδων συνδέεται άρρηκτα με την ποσότητα του φαγητού.
Ναι στην βόλτα μετά το εορταστικό φαγητό
Αν φάγατε πολύ ένα βράδυ αποφύγετε να πέσετε κατευθείαν για ύπνο καθώς το πολύ φαγητό εντείνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Για να χωνέψετε, χορέψτε αν βρίσκεστε σε σπίτι ή restaurant bar ή κάντε ένα βραδινό window- shopping στην πόλη επιστρέφοντας από την έξοδο και θα κοιμηθείτε σαν πουλάκι.
Δίαιτα την επόμενη των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών
Την επόμενη ημέρα της διατροφικής κραιπάλης μην προσπαθήσετε να ξορκίσετε το κακό με αυτοσχέδια «ομοιοπαθητική» (τρώγοντας δηλαδή πάλι πολύ) ούτε όμως μένοντας τελείως νηστικοί. Και οι δύο πρακτικές είναι λανθασμένες και δεν οδηγούν πουθενά. Το σωστό είναι να φτιάξτε ένα ελαφρύ γεύμα (μια σαλάτα, ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γιαούρτι light ή κοτόπουλο με βραστά λαχανικά και να φάτε μικρές ποσότητες ανά 3 ώρες περίπου καθώς τα συχνά γεύματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και διευκολύνουν τις καύσεις.
Η σιέστα κόβει την όρεξη στους εορταστικούς μπουφέδες
Τέλος, αν λόγω των συχνών γιορταστικών καλεσμάτων έχετε ξενυχτήσει πολύ τα τελευταία βράδια, βρείτε χρόνο να κοιμηθείτε περισσότερο ή φροντίστε να ξαπλώνετε λίγο το μεσημέρι. Ο ύπνος ισοδυναμεί με γεύμα και η έλλειψή του ανοίγει επικίνδυνα την όρεξη, κάνοντάς σας πιο επιρρεπείς σε διατροφικές κραιπάλες. Από την άλλη η μεσημεριανή σιέστα δίνει ενέργεια, ξεκουράζει, γεμίζει τις μπαταρίες των ξενύχτηδων και «κόβει» τις κρίσεις λαιμαργίας
Της Αλεξίας Σβώλου
ΠΗΓΗ:
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire